23 Unirii Boulevard, Bl. 13, Entrance 1, 6th floor, Apt. 16, District 4, 040103, Bucharest

Munca strainilor in Romania

In functie de regimul de munca al noului venit exista o serie de proceduri speciale care servesc la stabilirea unui cadru legal care sa sustina o abordare optima si transparenta. Exista o serie de circumstante care nu cer obtinerea unei autorizatii de munca si acestea se refera la cazul in care persoana in cauza are drept de sedere permanent in Romania, daca este director de filiala, reprezentanta sau sucursala a unei companii straine care functioneaza pe teritoriul romanesc, ca rezultat al unor acorduri bilaterale sau datorita unui drept de sedere cetateanul desfasoara activitati didactice sau stiintifice sau orice alt tip de sarcina cu caracter temporar, exista o forma de protectie care ii acorda statut special in Romania, tara de provenienta are incheiate acorduri sau un alt tip de intelegere bilaterala, este membru de familie a unui cetatean roman. Insitutia care elibereaza autorizatia de munca este Oficiul Roman pentru Emigrari. Cererea depusa are un termen de solutionare de 30 de zile si se poate prelungi cu 15 zile. Aceasta autorizatie este eliberata pentru un termen de pana la un an. In cazul in care activitatile pe teritoriul Romaniei se mentin atunci aceasta autorizatia de munca pentru cetatenii straini se prelungeste automat avand ca baza mentinerea relatiilor cu acelasi angajator si contractul individual de munca. Exista mai multe tipuri de autorizatii de munca denumirea lor indicand scopul si functia lor individuala.

Autorizatia de Munca Pentru Cetatenii Straini – detasati si lucratori permanenti

Pentru cazul in care se discuta despre personal detasat, conform reglementarilor privind regimul de munca strainilor in Romania, trebuie sa se faca demersurile necesare obtinerii vizei de lunga sedere pentru alte scopuri, in aceasta situatie detasarea. Dupa intrarea pe teritoriul romanesc sunt necesare autorizatia de munca pentru lucratori detasati si permisul de sedere in scop de munca. Acest tip de viza se acorda daca Romania a semnat acord bilateral pe piata muncii. Actele care trebuie prezentate sunt: dovada asigurarii medicale pe perioada vizei, certifiat de cazier judiciar solicitat din partea autoritatilor din tara de origine si o dovada care sa sustina asigurarea conditiilor de cazare. Pentru cazul lucratorilor permanenti autorizatia de munca asigura dreptul de a fi incadrat pe baza contractului individual de munca la o signura persoana fizica sau juridica ori in cadrul unei reprezentante sau orice alta companie de acest tip care apartine unei persoane juridice cu sediul in strainatate. In vederea obtinerii autorizatiei de munca anagajatorul este obligat sa depuna o cerere la Oficiul Roman pentru Imigrari.

Pentru cazul lucratorilor sezonieri, stagiari si transfrontalieri autorizatia de munca este adaptata ca stipulari reglementand cadrul legal general corespunzator desfasurarii activitatii pe teritoriul romanesc. Pentru toate cazurile enumerate pana aici, cu exceptia situatiei in care discutam despre o detasare, mai intai este obtinuta autorizatia de munca urmata de viza de lunga sedere pentru angajare si, in faza finala, permisul de sedere. Echipa noastra de avocati este in masura sa acorde asistenta juridica necesara pentru a facilita obtinerea tuturor actelor necesare explicand mereu in detaliu etapele tutoror procedurilor si indicand solutiile cele mai avantajoase. 

de Cristian Darie

Related content

Latest articles