23 Unirii Boulevard, Bl. 13, Entrance 1, 6th floor, Apt. 16, District 4, 040103, Bucharest

Cum sa obtii viza de scurta sedere in Romania

Intrebare: Ce este viza de scurta sedere in Romania, cand si cui se acorda si ce drepturi acorda strainilor?

Raspuns: 1. Viza scurta sedere este viza care permite strainilor sa solicite intrarea pe teritoriul Romaniei, pentru alte motive decat imigrarea, in vederea unei sederi neintrerupte sau a mai multor sederi, a caror durata sa nu depaseasca 90 de zile, in decurs de 6 luni de la data primei intrari. Acest tip de viza poate fi eliberat cu una sau mai multe intrari.

1.1. In situatia in care data intrarii pe teritoriul Romaniei nu poate fi stabilita pe baza mentiunilor din documentul de calatorie al strainului, Autoritatea pentru straini procedeaza potrivit prevederilor art. 11 din Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului nr. 562/2006, privind crearea unui cod comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulatii a persoanelor peste frontiere (Codul frontierelor Schengen), publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L105 din 13 aprilie 2006.

2. In cazul strainilor care calatoresc in mod frecvent in Romania, pentru relatii de afaceri-cooperare, la solicitarea autoritatilor administrative centrale sau a societatilor comerciale cu mare capacitate economico-financiara, viza de scurta sedere cu intrari multiple poate fi acordata si pe o perioada de un an si, in mod exceptional pe o perioada de pana la 5 ani. Si in aceste situatii durata sederii nu poate depasi 90 de zile in decurs de 6 luni.

3. Viza scurta durata se acorda pentru urmatoarele scopuri:

• misiune – strainilor care, pentru ratiuni ce tin de functia lor politica, administrativa sau de utilitate publica, trebuie sa se deplaseze in Romania. Acest tip de viza se elibereaza strainilor care indeplinesc functii in cadrul guvernelor, administratiilor publice sau organizatiilor internationale, precum si pentru cei care, prin scopul sederii lor in Romania, prezinta interes pentru relatiile dintre statul roman si statul de aparenta. Acest tip de viza se poate elibera si membrilor de familie care ii insotesc pe acestia;
• turism – pentru strainul care urmeaza asa calatoreasca in Romania pentru motive turistice;
• vizita – pentru strainul care intentioneaza sa se deplaseze in Romania in vizita la cetateni romani sau straini posesori ai unui permis de sedere valabil;
• afaceri – pentru strainul care intentioneaza sa calatoreasca in Romania in scopuri economice sau comerciale, pentru contracte ori tratative, pentru invatarea sau verificarea folosirii si functionarii bunurilor achizitionate ori vandute in cadrul contractelor comerciale si de cooperare industriala, precum si pentru strainul care este sau urmeaza sa devina asociat ori actionar al unei societati comerciale din Romania;
• transport – pentru strainul care urmeaza sa calatoreasca pentru perioade scurte, in scopul desfasurarii unor activitati profesionale legate de transportul de marfuri sau persoane;
• activitati sportive – pentru strainul care urmeaza sa intre in Romania pe o durata limitata in vederea participarii la competitii sportive;
• activitati culturale, stiintifice, umanitare, tratament medical de scurta durata sau alte activitati care nu contravin legilor romane – in conditiile justificarii prezentei in Romania.

4. Dreptul de sedere pe teritoriul Romaniei, conferit strainului prin viza de scurta sedere, nu poate fi prelungit.

Intrebare: In ce conditii se acorda viza de scurta sedere in Romania?

Raspuns: Va aducem la cunostinta urmatoarele conditii de acordare a vizelor de scurta sedere in Romania:

1. in functie de scopul pentru care a fost solicitata viza de scurta sedere, este necerasa indeplinirea urmatoarelor conditii:

Misiune – viza se acorda strainilor care fac dovada ca detin : o functie politica, administrative sau de utilitate publica si se deplaseaza in Romania in virtutea acestor calitati.
 
Turism – viza se acorda strainilor daca prezinta :
o voucher sau o rezervare ferma la o unitate de cazare turistica si itinerarul calatoriei;
o bilet de calatorie valabil pana la destinatie sau permisul de conducere, cartea verde sau documentele de inmatriculare ale mijlocului de transport, in cazul conducatorilor auto;
o asigurare medicala;
o dovada mijloacelor de intretinere in cuantum de 50 euro/zi pentru intreaga perioada, dar nu mai putin de 500 euro ori echivalentul in baluta convertibila.
 
• Vizita – viza se acorda strainilor daca prezinta:
o bilet de calatorie valabil pana la destinatie sau permisul de conducere, cartea verde si documentele de inmatriculare ale mijlocului de transport, in cazul conducatorilor auto;
o asigurare medicala;
o invitatie autentificata din partea persoanei vizitate, din care sa rezulte ca aceasta va asigura costurile privind indepartarea, in cazul in care strainul invitat nu paraseste Romania pana la data la care inceteaza dreptul de sedere stabilit prin viza, precum si, atunci cand persoana vizitata se obliga, mijloacele de intretinere si cazare a strainului;
o dovada mijloacelor de intretinere in cuantum de 50 euro/zi pentru intreaga perioada, dar nu mai putin de 500 euro ori echivalentul in valuta convertibila;
o dovada asigurarii conditiilor de cazare, sub forma unei rezervari ferme la o unitate de cazare, a unui act de proprietate sau de inchiriere a unei locuinte in Romania pe numele solicitantului daca persoana vizitata nu asigura cazarea.
 
Afaceri – viza se acorda strainilor daca prezinta :
o bilet de calatorie valabil pana la destinatie sau permisul de conducere, cartea verde si documentele de inmatriculare ale mijlocului de transport, in cazul conducatorilor auto;
o asigurare medicala;
o invitatie din partea unei societati comerciale sau autoritati publice de a participa la intalniri, conferinte, targuri ori congrese avand legatura cu comertul sau cu industria, din care sa rezulte faptul ca societatea comerciala ori autoritatea publica respectiva va asigura costurile privind indepartarea, in cazul in care strainul invitat nu paraseste Romania pana la data la care inceteaza dreptul de sedere stabilit prin viza sau prin alte documente care dovedesc scopul calatoriei;
o dovada mijloacelor de intretinere in cuantum de 50 euro/zi pentru intreaga perioada, dar nu mai putin de 500 euro ori echivalentul in valuta convertibila.
o dovada asigurarii conditiilor de cazare.
 
Transport – viza se acorda strainilor daca prezinta:
o documente care sa ateste profesia solicitantului, precum si activitatea ce urmeaza a fi desfasurata pe durata sederii;
o asigurare medicala;
o permisul de conducere, cartea verde si documentele de inmatriculare ale mijlocului de transport
o licenta de transport si licenta de executie.
 
Activitati sportive – viza se acorda strainilor daca prezinta :
o invitatia organizatorilor, care sa ateste asigurarea medicala si a cazarii;
o lista oficiala a delegatiei sportive straine, cu specificarea calitatii fiecarui membru;
o avizul directiei judetene pentru sport competente teritorial.
 
Activitati culturale, stiintifice, umanitare, tratament medical de scurta durata sau alte activitati care nu contravin legilor romane – viza se acorda strainilor daca prezinta :
o documente emise de institutiile la care urmeaza sa se deplaseze pentru a justifica prezenta in Romania;
o bilet de calatorie valabil pana la destinatie sau permisul de conducere, cartea verde si documentele de inmatriculare ale mijlocului de transport, in cazul conducatorilor auto;
o dovada mijloacelor de intretinere in cuantum de 100 euro/zi ori echivalentul in valuta convertibila, pentru intreaga perioada;
o asigurare medicala;
o dovada asigurarii conditiilor de cazare.
 

Ne bucuram sa aflam ca sunteti interesati sa veniti in Romania. Avocatii nostri din Bucuresti va pot indruma si ajuta sa obtineti cel mai usor si repede viza de sedere scurta in Romania. Va asteptam pentru consultatii legale gratuite

 

Related content

Latest articles