61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Avocati Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice

Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice reprezinta contraventie sau infractiune?

In prezent, legislatia romana nu permite in niciun caz consumul bauturilor alcoolice la volan. Cu toate acestea, depinzand de nivelul imbibatiei de alcool, conducerea sub influenta bauturilor alcoolice poate reprezenta fie contraventie, fie infractiune.

Raspunderea contraventionala pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice este reglementata de Ordonanta de Urgenta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, iar raspunderea penala este guvernata de Codul Penal al Romaniei.

Care este punctul de delimitare intre conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sub forma contraventionala si cea sub forma infractionala?

Conform art. 336 alin. (1) al Codului Penal, intitulat “Conducerea unui vehicul sub influenta bauturilor alcoolice sau a altor substante”, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de catre o persoana care, la momentul prelevarii mostrelor biologice, are o imbibatie alcoolica ce depaseste 0,80 g/l alcool pur in sange reprezinta infractiune.

Ordonanta de Urgenta nr. 195/2002, in cuprinsul art. 102 alin. (3) lit. a), prevede faptul ca reprezinta infractiune si se pedepseste ca atare fapta de a conduce sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune.

Realizand o comparatie intre aceste doua prevederi, putem defini conducerea sub influenta bauturilor alcoolice ca reprezentand contraventie in cazul in care imbibatia alcoolica se afla sub limita de 0.80 g/l alcool pur in sange.

Este util de stiut ca fapta de a conduce un vehicul sub influenta unor substante psihoactive nu prezinta nivelul raspunderii contraventionale, aceasta luand doar forma infractiunii, in predent fiind reglementata de Codul Penal si sanctionata corespunzator.

Ce presupune forma agravata a infractiunii de conducere a unui vehicul sub influenta bauturilor alcoolice sau a altor substante conform legii?

Conform art. 336 alin. (3) al Codului Penal, cazul unei persoane care se afla in situatia de a conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere sub influenta bauturilor alcoolice ori a substantelor psihoactive si care efectueaza transport public de persoane, transport de substante sau produse periculoase sau se afla in procesul de instruire practica a unor persoane pentru obtinerea permisului de conducere sau in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere reprezinta infractiune si se sanctioneaza ca atare.

Desi reprezinta o infractiune distincta, este util de stiut faptul ca, potrivit art. 337 al Codului penal, refuzul sau sustragerea conducatorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere ori a instructorului auto care se afla in procesul de instruire, sau a examinatorului autoritatii competente aflat in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, de a se supune prelevarii de mostre biologice necesare pentru stabilirea alcoolemiei sau a prezentei unor substante psihoactive se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.

Care sunt sanctiunile prevazute de lege atat pentru raspunderea contraventionala, cat si pentru raspunderea penala conform legislatiei in materie?

Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 195/2002, conducerea sub influenta bauturilor alcoolice avand o imbibatie alcoolica mai mica de 0.80g/l alcool pur in sange se sanctioneaza cu amenda prevazuta de clasa a IV-a de sanctiuni, prin aplicarea unui numar de puncte de amenda cuprins intre 9 si 20, precum si cu sanctiunea complementara a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile. O.G. prevede, de asemenea, ca aceasta sanctiune se va aplica si instructorului auto atestat, aflat in procesul de instruire practica a persoanelor pentru obtinerea permisului de conducere sau examinatorului aflat în timpul desfasurarii probei practice a examenului pentru obtinerea permisului de conducere.

Mai mult, legea prevede o masura aditionala, si anume retinerea de catre politia rutiera a permisului de conducere al conducatorului de autovehicul sau tramvai, daca acesta a fost implicat intr-un accident de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea corporala grava a unei persoane.

In conformitate cu Codul Penal, infractiunea de conducere a unui vehicul sub influenta bauturilor alcoolice sau a altor substante psihoactive se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda, pe cand forma agravata a acestei infractiuni presupune aplicarea unei pedepse cu inchisoare de la 2 la 7 ani, fara a oferi insa alternativa aplicarii amenzii.

Pentru informatii suplimentare privind conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau a altor substante, nu ezitati sa contactati avocatii specializati cu experienta vasta in domeniul infractiunilor contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice din cadrul firmei de avocatura Darie, Manea & asociatii, care ofera clientilor sai reprezentare in faza urmaririi penale si in fata instantelor de judecata.

Related content

Latest articles