61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Avocati in domeniul energiei verzi din Romania

Intrebare: Cum este industria de energie regenerabila in România, in acest moment? As dori sa cumpar un proiect in acest domeniu si am nevoie de un aviz juridic.

Raspuns: Romania a inregistrat progrese majore in domeniul energiei regenerabile, evoluand extrem de rapid sub numeroase aspecte. Principalele elemente care au determinat o dezvoltare surprinzatoare in acest sector s-au raportat la sistemul avantajos al unei legislatii favorabile, completat de circumstantele permisive ale unui cadru economic precar exploatat.

Investitiile din domeniul energiei regenerabile din Romania au fost incurajate in mare parte prin schema certificatelor verzi, care s-a remarcat ca cel mai generos sistem de sustinere a investitiilor din aceasta sfera, la nivel european.

Intr-un raport recent privind cele mai atractive tari din lume pentru investitiile din domeniul energiilor regenerabile, Romania se claseaza pe pozitia a treisprezecea, unele estimari anticipand o ascensiune si mai surprinzatoare in clasament. Sistemul de reglementare al energiei regenerabile favorizeaza intr-o forma cu totul aparte canalizarea investitiilor spre acest domeniu, indicand intr-un mod din ce in ce mai cert o evolutie fructuoasa.

Intrebare: Ce este aceasta schema de sprijin prin certificate verzi si cum incurajeaza ea investitia in energia regenerabila din Romania?

Raspuns: Dupa cum s-a mentionat si mai sus, principalul mijloc de incurajare a investitiilor in directia energiei regenerabil din Romania este schema certificatelor verzi. Fiecare MWh de energie verde introdus in sistem este convertit intr-un numar variabil de certificate verzi, a caror valoare se incadreaza intre 27 si 55 de euro, toate aceste aspecte fiind reglementate din punct de vedere legal.

Traiectoria certificatelor verzi prezinta ulterior etapa de cumparare de catre furnizorii de energie electrica, acestia fiind obligati ca o anumita fractiune din energia livrata clientilor sa reprezinte energie regenerabila. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) stabileste anual aceasta cota urmand ca furnizorii si producatorii care nu o indeplinesc sa fie amendati de Autoritatea Fondului pentru Mediu.

Intrebare: Ce este, de fapt, un certificat verde emis in domeniul energiei regenerabile din Romania?

Raspuns: Din punct de vedere strict tehnic, certificatul verde este un document prin care se confirma ca o anumita cantitate de energie electrica s-a produs prin utilizarea surselor regenerabile (energia eoliana, solara, aerotermala, geotermala, hidrotermala si energia oceanelor, energie hidraulica, biomasa, gaz de fermentare a deseurilor, denumit si gaz de depozit, si gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate si biogas).

Numarul de certificate verzi care se acorda pentru fiecare tip de energie variaza; producatorilor de energie eoliana li se compenseaza 1MWh cu un certificat verde, dar celor din domeniul energiei solare li se ofera 6 certificate pentru 1MWh. Certificatele verzi se tranzactioneaza pe piata contractelor bilaterale si pe piata centralizata, organizata de Operatorul Pietei de Certificate verzi (Operatorul Pietei de Certificate verzi).

Cele mai importante arii de exploatare a resurselor de energie alternativa sunt reprezentate de energia eoliana, energia solara, biomasa si hidroenergie.

Intrebare: Sunt interesat sa investesc intr-un proiect de energie eoliana in Romania. Aveti avocati specializati in domeniul energiei regenerabile, care sa ma poata ajuta?

Raspuns: Biroul de avocatura Darie & Manea beneficieaza de avocati experimentati si competenti din domeniul energiei regenerabile, din Romania. Teritoriul romanesc asigura multiple variante de exploatare a resurselor de energie verde. Energia eoliana, cea solara, biomasa cat si valorificarea energiei geotermale sunt printre cele mai importante atuuri pe care le ofera tara noastra. 

Treptat, imbunatatirile aduse acestui sector au reusit sa creeze o piata reala pentru acest departament, astfel Romania remarcadu-se ca tara cu cel mai mare potential pentru energia eoliana din sud estul Europei. Sunt anumite zone geografice care ofera o perspectiva neasteptat de optimista pentru construirea fermelor eoliene. Zona Dobrogei, in particular judetele Constanta si Tulcea, se dovedeste a fi a doua regiune din Europa ca potential pentru acest sector.

In mod evident, dupa introducerea sistemului certificatelor verzi, domeniul energiei eoliene a fost si mai mult exploatat, potentialul maxim oferit fiind dat de capacitatea de 14.000 MW.

In cele ce urmeaza, am dori sa va prezentăm alte industrii de energie regenerabile în Romania, care ofera o rentabilitate mare a investitiei pentru afacerea dvs. Va oferim avocati foarte pregatiti din acesta arie de investitii, dupa cum urmeaza:

Avocati in Energia Regenerabila bazata pe energia solara

Pe piata energiei regenerabile exploatarea energiei solare a reprezentat de asemenea un sector cu o evolutie cu totul neasteptata. Din punct de vedere geografic, Romania dispune intr-adevar de avantaje solide in acest sens. Cele 210 zile insorite pe an reprezinta o calitate evidenta. Coasta Marii Negre cu Dobrogea si Oltenia sunt cele mai importante regiuni care ofera un potential major pentru construirea parcurilor fotovoltaice. Sistemul certificatelor verzi acorda 6 certificate verzi pentru fiecare MWh introdus in sistem provenind din energie solara.

Avocati in Energia Regenerabila bazata pe biomasa

Biomasa constituie o alta modalitate de a obtine energie regenerabila cu potential desosebit in Romania mai ales datorita cantitatii considerabile de materie prima disponibila la un cost accesibil si a randamentului foarte ridicat al acestei tehnologii (biomasa este probabil tehnologia cu cel mai ridicat randament dintre tehnologiile regenerabile).

Avocati in hidroenergie

Potentialul  hidroenergetic al Romaniei este de aproximativ 5.900 MW, daca ne raportam la investitiile de pe raurile interioare, putand ajunge pana la 8000 MW, daca la acestea se adauga noi investitii pe Dunare. Microhidrocentralele (MHC) sub 10 MW aduc investitorilor trei certificate verzi (CV) pe o perioada de 15 ani daca investitiile sunt noi si introduse in circuit dupa anul 2004, iar pentru MHC retehnologizate se aloca doua CV pentru zece ani, iar pentru microhidrocentrale vechi, neretehnologizate şi puse in functiune inainte de 2004 investitorii obtin 0,5 CV pentru trei ani.

Intrebare: Firma dumneavoastra de avocatura ofera servicii de due diligence in proiecte de energie regenerabila din Romania?

Raspuns: In ciuda faptului ca perspectivele pe care le ofera exploatarea acestui domeniu sunt extrem de fructuoase, demersurile legale care tin de elaborarea unui astfel de proiect introduc o serie de controverse si incertitudini care cer interventia unui profesionist.

Asistenta juridica inainte si pe parcursul dezvoltarii proiectului, elaborarea unor rapoarte de due diligence eficiente, evaluarea continua a diverselor limitari legale-toate acestea reprezinta aspecte deosebit de importante in minimizarea riscurilor unei investitii in domeniul energiilor regenerabile. 

Cabinetul nostru de avocatura pune la dispozitie un grup de avocati intens familiarizati cu demersurile legale specifice pentru dezvoltarea proiectelor din industria energiei regenerabile. Suntem in masura sa va asiguram suportul legal necesar, oferindu-va mereu alternative optime in gestionare resurselor de investitii, garantandu-va succesul intr-un cadru legal strict. Sunati-ne pentru consultanta gratuita.

de Cristian Darie

Related content

Latest articles