61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Avocati furt in Romania

Cum este definit furtul conform legislatiei romane si care este legea care sanctioneaza aceasta fapta?

Furtul reprezinta o infractiune contra patrimoniului si, in prezent, este reglementat de catre dispozitiile art. 228 – 232 ale Codului Penal.

Conform art. 228 mentionat, furtul este definiti ca luarea unui bun mobil din posesia sau detentia unei persoane fara consimtamantul acesteia, cu scopul de a si-l insusi pe nedrept, aceasta fapta constituind furt chiar daca la momentul comiterii faptei, bunul apartine partial sau in totalitate faptuitorului, atat timp cat bunul in cauza se afla in posesia sau detentia legitima a altei persoane.

Legea clarifica notiunea de “bun mobil” specificand faptul ca inscrisurile, energia electrica si oricare alt tip de energie cu valoare economica sunt incadrate in aceasta definitie.

Care sunt imprejurarile care constituie forma calificata a acestei infractiuni in conformitate cu dispozitiile Codului Penal?

Potrivit art. 229, furtul ia forma calificata in cazul comiterii faptei in anumite imprejurari, prin anumite modalitati ori asupra unor anumite categorii de bunuri, astfel:

·        Intr-un mijloc de transport in comun;

·        In timpul noptii;

·        De o persoana mascata, deghizata ori travestita;

·        Prin efractie, escaladare sau folosirea fara drept a unei chei adevarate sau mincinoase;

·        Prin scoaterea din functiune a unui sistem de alarma sau de supraveghere;

·        Asupra unui bun apartinand patrimoniului cultural;

·        Prin violare de dimiciliu sau sediu professional;

·        De catre o persoana care detine asupra sa o arma;

·        Furtul anumitor bunuri precum anumite tipuri de combustibili, componente ale sistemelor de irigatii sau ale retelelor electrice, dispozitive sau sisteme de semnalizare sau alertare in caz de incendiu ori alte situatii de urgenta publica, mijloace de transport sau de interventie in caz de incendiu, accidente ori alte tipuri de dezastre, instalatii de siguranta si dirijare a traficului, bunuri prin insusirea carora este pusa in pericol siguranta traficului si a persoanelor pe drumurile publice ori alte componente, echipamente si instalatii de telecomunicatii.

Alaturi de forma calificata a furtului, Codul Penal distinge un alt tip al acestei infractiuni, si anume furtul in scop de folosinta, definit ca furtul unui vehicul cu scopul de a-l folosi pe nedrept, precum si folosirea pe nedrept a unui terminal de telecomunicatii al altei persoane sau folosirea unui terminal de comunicatii racordat fara drept la o retea, daca prin aceasta s-a produs o paguba.

Care este sanctiunea aplicata de Codul penal infractiunii de furt?

In functie de forma acestei infractiuni, legea distinge diverse tipuri de pedepse. Astfel, forma tip a furtului este sanctionata cu inchisoare de la 6 luni si 3 ani sau cu amenda, in timp ce furtul in forma calificata poate prevedea pedeapsa cu inchisoarea de pana la 10 ani, fara posibilitatea pedepsei amenzii, in functie de circumstantele aplicabile in cauza.

Este posibila inlaturarea raspunderii penale prin impacare in cazul infractiunii de furt in Romania?

Conform legii penale romane, furtul in forma tip, singurele forme ale infractiunii de furt care nu permit inlaturarea raspunderii penale prin impacarea partilor sunt cele comise asupra categoriilor de bunuri mentionate anterior, precum si furtul unui bun care apartine patrimoniului cultural.

Mai mult, faptele explicate anterior pot fi pedepsite doar la plangerea prealabila a persoanei vatamate in cazul in care acestea au fost comise intre membrii de familie, de catre un minor in paguba tutorelui ori de catre cel care locuieste impreuna cu persoana vatamata sau care este gazduit de catre aceasta din urma.

Legea penala specifica, cu toate acestea, faptul ca tentativa la infractiunile descrise in paragrafele anterioare sunt pedepsite corespunzator.

Pentru informatii suplimentare privind infractiunea de furt astfel cum este reglementata de Codul Penal, nu ezitati sa contactati avocatii specializati cu experienta vasta in domeniul infractiunilor contra patrimoniului, din cadrul firmei de avocatura Darie, Manea & asociatii, care ofera clientilor sai reprezentare in faza urmaririi penale si in fata instantelor de judecata.

Related content

Latest articles