61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Avocati infractiuni informatice Romania

Care sunt infractiunile informatice si care este legea care le reglementeaza in Romania?

Faptele comise prin sisteme informatice sau mijloace de plata electronice sunt reglementate de Codul penal in cuprinsul art. 249 – 252. Conform acestor dispozitii, in aceasta categorie intra urmatoarele fapte: frauda informatica, efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos si acceptarea operatiunilor financiare efectuate in mod fraudulos.

Ce reprezinta frauda informatica in conformitate cu dispozitiile Codului Penal?

Potrivit art. 249, frauda informatica se refera la introducerea, modificarea sau stergerea unor date informatice, restrictionarea accesului la aceste date sau impiedicarea in orice mod a functionarii unui sistem informatic, cu scopul de a obtine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, daca prin aceste fapte a fost cauzata o paguba unei persoane.

Ce presupune efectuarea operatiunilor financiare efectuate in mod fraudulos?

Efectuarea operatiunilor financiare efectuate in mod fraudulos presupune efectuarea unei operatiuni de retragere de numerar, incarcare sau descarcare a unui instrument de moneda electronica sau de transfer de fonduri, prin utilizarea unui instrument de plata electronica sau a datelor de identificare care permit utilizarea, fara acordul titularului.

De asemenea, aceste fapte sunt sanctionate chiar daca sunt aduse la indeplinire prin utilizarea

neautorizata a unor date de identificare sau prin utilizarea de date de identificare fictive, iar transmiterea neautorizata catre alta persoana a datelor de identificare cu scopul desfasurarii uneia dintre operatiunile enumerate anterior este si ea sanctionata de catre legea penala.

Care sunt faptele care sunt incriminate de catre legea penala in ceea ce priveste acceptarea operatiunilor efectuate in mod fraudulos?

In ceea ce priveste acceptarea operatiunilor financiare efectuate in mod fraudulos, legea penala sanctioneaza, in art. 251, acceptarea unei operatiuni de retragere de numerar, incarcare sau descarcare a unui instrument de moneda electronica sau de transfer de fonduri, avand cunostinta despre faptul ca operatiunea este efectuata prin folosirea unui instrument de plata electronica falsificat sau utilizat fara consimtamantul titularului sau.

De asemenea, acceptarea unor astfel de operatiuni este sanctionata chiar si in cazul in care este cunoscut faptul ca operatiunea este desfasurata prin folosirea neautorizata a datelor de identificare sau prin utilizarea de date de identificare fictive.

Care este sanctiunea aplicata de catre legea penala faptelor comise prin sisteme informatice?

Pedeapsa prevazuta de Codul Penal pentru astfel de infractiuni este inchisoare de pana la 7 ani, in functie de tipul infractiunii.

Mai mult, legea penala incrimineaza chiar si tentativa la infractiunile informatice.

Pentru informatii suplimentare privind faptele comise prin sisteme informatice sau mijloace de plata electronice, nu ezitati sa contactati avocatii specializati cu experienta vasta in domeniul infractiunilor informatice din cadrul firmei de avocatura Darie, Manea & asociatii, care ofera clientilor sai reprezentare in faza urmaririi penale si in fata instantelor de judecata.

Related content

Latest articles