61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Avocati succesiune Bucuresti

Cine poate deschide procedura succesorala notariala si care este legea romana care guverneaza desfasurarea acestei proceduri?

 

Procedura succesorala notariala este reglementata de Legea nr. 36/1995 privind notarii publici si activitatea notariala. Potrivit art. 101 din legea mentionata, procedura succesorala notariala poate fi deschisa de orice persoana interesata, precum si la cererea secretarului consiliului local in limitele in care s-au gasit bunurile defunctului in momentul deschiderii mostenirii .

Cum si unde poate o persoana sa solicite deschiderea unei proceduri succesorale notariale?

 

Cererea de initiere a procedurii succesorale notariale trebuie sa contina detalii cu privire la starea civila a decedatului, la patrimoniul persoanei decedate, indicand valoarea acestora, raspunderea succesorala, precum si informatii despre creditorii prezumtivi, si anume numele complet si domiciliul, iar cererea vor fi depuse in registrul succesoral al notarului public.

 

Cererea de initiere a procedurii succesorale poate fi facuta de orice persoana a carei ruda ii confera dreptul la mostenire, creditorii mostenirii sau creditorii persoanelor carora li se acorda dreptul la mostenire, precum si orice alta persoana care are un interes legitim.

 

Este util sa se stie ca inventarul bunurilor poate avea loc la cererea partilor interesate, insa daca nu a existat o cerere anterioara pentru deschiderea procedurii succesorale, cererea pentru inventar este in acelasi timp o cerere de deschidere a succesiunii.


Procedura succesorala are loc cu mentionarea partilor interesate?

Notarul public, dupa ce a stabilit ca a fost intr-adevar informat in mod legal, va inregistra cauza, apoi va renunta la citarea persoanelor care au dreptul la mostenire, iar in cazul in care exista un testament, va dispune si de citarea legatarilor si executorul desemnat. In cursul procedurii succesorale, notarul public trebuie sa stabileasca titlul de patrimonisti si legatori, amploarea drepturilor lor si componenta patrimoniului si, pe baza declaratiei sau a probelor in cauza, va stabili daca succesorii au a acceptat succesiunea in timp util.

 Care este perioada legala in care o persoana poate accepta succesiunea?

Perioada de timp in care dreptul de optiune succesorala trebuie exercitat este de maxim doi ani de la data deschiderii mostenirii, conform prevederilor noului Cod civil.

Care sunt cauzele care conduc la suspendarea procedurii succesorale?

Potrivit art. 107 din Legea nr. 36/1995, procedura de mostenire poate fi suspendata in urmatoarele situatii: ◦ daca o perioada de un an trece de la deschiderea mostenirii si in acest timp succesorii nu au aparut sau au abandonat procedura succesorala fara a solicita certificatul de mostenire, desi au fost chemati in mod legal si exista dovezi ca cel putin unul dintre ei a acceptat mostenirea; ◦ persoanele ale caror familii le acorda un drept la mostenire provocarea reciproca a titlului sau nu se inteleg cu privire la compozitia patrimoniului si la dimensiunea drepturilor pe care le au dreptul; ◦ credinciosii sau alte persoane interesate prezinta rapoarte de proba conform carora au adresat instantei pentru a-si stabili drepturile; ◦ in orice alte situatii prevazute de noul Cod de procedura civila.


Cum inceteaza procedura succesorala in conformitate cu legislatia in materie?

In cazul in care notarul public constata ca nu exista bunuri ca parte a patrimoniului, el dispune de inchiderea procedurii succesorale. In ceea ce priveste mostenirea care contine bunuri, in cazul in care a fost realizat un acord intre credinciosi si probele abundente, notarul public intocmeste concluzia finala a procedurii succesorale. Potrivit art. 113 din legea mentionata mai sus, introducerea procedurii de mostenire poate avea loc chiar inainte de expirarea termenului in care ar fi trebuit sa fie acceptata mostenirea, daca nu exista nicio indoiala ca nu exista alte persoane care au dreptul la succesiune .

 In plus, procedura poate fi completata imediat, sub testament, daca testamentul indeplineste cerintele legale formale, daca nu contine prevederi contrare legii si daca nu aduce atingere drepturilor credinciosilor care au dreptul la o parte a rezervatelor de mostenire sau a consimtamantului lor exista deja. Este util sa se stie ca certificatul de patrimoniu / legatar este intocmit pe baza concluziei finale.

Daca doriti mai multe informatii referitoare la procedura succesorala notariala, termenul legat de dreptul la optiunea succesorala si exercitarea dreptului de optiune succesorala, nu ezitati sa contactati unul dintre avocatii echipei noastre in cadrul firmei de avocatura Darie, Manea & Associates care va furniza informatii complete si actualizate si reprezentare in fata autoritatilor competente.

de Cristian Darie

Latest articles

Latest news