61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Cât costă să înființezi o firma

Cât costă să înființezi o firma --> Updated on Monday 08th November 2021

 
Cât costă să deschizi o firmă? Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări înainte de a începe procesul de înregistrare a unei companii în România. Din fericire, costurile înființării unui SRL s-au micșorat semnificativ față de perioada anterioară acestor modificări iar acest lucru reprezintă un avantaj important atât pentru investitorii români, cât și pentru cei din străinătate.
 
Începând cu 1 februarie 2017, statul român a eliminat 102 taxe ce erau obligatorii la înființarea unei firme, făcând astfel mai accesibil acest domeniu pentru români.
 
În acest articol, echipa noastră de avocați vă oferă informații de bază și vă ajută să răspundeți la întrebarea „Cât costă să deschizi o firmă?”.
 
Este bine de știut că taxele menționate în acest articol sunt unele estimate și/sau generale. Costurile sunt, așadar, estimate și nu reprezintă un calcul final valabil în toate cazurile. Este recomandat ca investitorii să utilizeze aceste informații doar sub formă de ghid și să pregătească un buget corespunzător atunci când doresc să înființeze o firmă în România.
 

Care sunt pașii pentru a deschide o firmă?

 
Înainte de a putea răspunde la întrebarea „Cât costă să deschizi o firmă?”, primul pas este acela de a alege tipul de companie. Cel mai adesea, antreprenorii aleg societatea cu răspundere limitată, SRL-ul, însă PFA-ul (persoana fizică autorizată) reprezintă una dintre posibilele forme de organizare care poate prezenta costuri mai scăzute, în comparație cu o companie.
 
În cadrul acestui articol, echipa noastră de avocați descrie în linii mari procedura înființării unei companii de tip SRL, așadar putem răspunde la întrebarea „Cât costă să deschizi o firmă de tip SRL în România”.
 
Procesul de înființare al firmei a rămas în continuare același:
 
 1. Alege numele companiei tale și rezervă-l la Registrul Comerțului. Formularul standard se găsește la ghișeu la ONRC și trebuie să completezi minim 3 nume în funcție de preferințe și să îl depui. Și aici a fost eliminată taxa precedentă de 72 lei pentru rezervarea numelui. Aprobarea cererii de rezervare a numelui, în funcție de disponibilitate, se eliberează în aproximativ o ora de la depunere. Această etapă se poate efectua și online pe protalul ONRC dacă deții un cont și o semnătură electronică
 2. Alege un sediu social. Vei avea nevoie de contract de închiriere/proprietate/utilizare și acordul vecinilor cu care se împarte un perete al imobilului destinat sediului social. Aici intervin costurile pentru legalizarea acestor documente dacă este necesar – aproximativ 50 lei.
 3. Redactarea actului constitutiv al societății – foarte important datorită rolului sau de a reglementa obiectul activității, drepturile și obligațiile asociaților și administratorului și modalitatea de lichidare a societății împreună cu participarea asociatiilor la beneficii și pierderi. Aici costurile pot fi inexistente, putând fi posibilă redactarea acestuia sub semnătură proprie, sau poți apela la un cabinet de avocatură specializat, unde taxa este în jur de 400-500 lei pentru că aceștia să te reprezintă pe tot parcursul procesului.
 4. Depunerea capitalului social – 1 RON minimum. Contul bancar pentru vărsarea capitalului social se deschide în vaza rezervarii numelui în original iar chitanță obținută de la bancă se va atașa la dosarul ce urmează a fi depus la registru. În plus, mai sunt necesare câteva declarații ce pot fi găsite pe siteul ONRC. Actele se eliberează în aproximativ 3 zile de la depunere.
 
În plus față de costurile menționare mai sus, se adaugă și taxele de publicare în Monitorul Oficial în valoare de 122 lei/pagina de manuscris (Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, 5.1 Publicarea actelor prevăzute de Legea societăților nr. 31.1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare).
 

Cât costă să deschizi o firmă în România?

 
În urma unui calcul simplu care ia în considerare taxele menționate anterior obținem suma aproximativă de 551 de lei pentru capitalul social al companiei, taxele percepute de către echipa de avocați și întocmirea la notar a actelor necesare pentru închirierea sediului social (pentru acest calcul am presupus o sumă estimată, însă fiecare birou notarial își stabilește propriile prețuri).
 
Așadar, cât costă să deschizi o firmă? La suma menționată anterior adăugăm și taxa de publicare în monitorul oficial, precum și taxele notariale pentru specimenele de semnătură ale reprezentanților societății, aproximativ 60 de lei.
 
Astfel, obținem o sumă aproximativă rotunjită de 750 de lei (aproximativ 152 de euro), căreia nu i se adaugă și primele rate pentru închirierea unui birou sau a unui birou virtual.
 
Este bine de știut că următoarele taxe au fost eliminate începând cu 1 februarie 2017:
 
 • - Taxa de rezervare – 45 lei
 • - Fond de lichidare – 22.5 lei
 • - Fond de buletin – 4.5 lei
 • - Taxa de înregistrare – 250 lei
 
La finalul anului 2020 s-a eliminat suma minimă de 200 de lei pentru capitalul social al unei companii de tip SRL.
 
În concluzie, este mai simplu și mai accesibil pentru orice nou antreprenor care dorește să pornească la drum cu o nouă firma în domeniul pe care dorește să activeze.
 

Informații suplimentare despre înființarea companiilor în România și costurile aferente

 
Așa cum am menționat anterior, întocmirea actului constitutiv al companiei se poate realiza folosind un model standard, cu toate acestea, este recomandată redactarea unui act constitutiv de către o echipă de avocați. Acest lucru este de preferat întrucât timpul necesar pentru pregătirea formei finale a tuturor documentelor va fi scurtat. Avocatul va completa actul constitutiv cu toate informațiile primite de la asociați, va clasifica domeniul de activitate în funcție de codurile CAEN și va putea oferi consultanță pentru introducerea unor clauze sau informații suplimentare în actul constitutiv.
 
Atunci când calculezi cât costă să deschizi o firmă, este bine de știut și că suma estimată anterior crește în cazul în care unul dintre asociați este un cetățean străin sau în cazul în care se dorește înființarea unei sucursale sau filiale. Acest lucru este datorat faptului că va fi necesară traducerea și legalizarea actelor în limba străină (documentele de identitate ale cetățenilor străini, dar și actele constitutive ale companiilor străine care înființează sucursala sau filiala).
 
Mai mult decât atât, costurile pentru înființarea unei societăți pe acțiuni (SA) vor fi în general mai mari decât acelea pentru înființarea unui SRL. Echipa noastră oferă consultanță și pentru înregistrarea altor tipuri de companii în România.
 
În plus față de costurile pentru înființare, îți recomandăm să iei în considerare și alte costuri relevante în primul an de activitate al companiei:
 • - angajarea unui contabil;
 • - taxele pentru licențe și autorizații de funcționare (acestea depind de domeniul de activitate și instituția publică responsabilă cu reglementarea activităților în domeniu);
 • - recrutarea angajaților;
 • - costuri aferente amenajării sediului social sau a sediilor secundare (pot fi include, în plus față de costurile pentru închiriere sau achiziție, cele pentru echiparea birourilor sau alte lucrări de reparații necesare);
 • - servicii de marketing pentru noua companie (pot fi incluse serviciile pentru crearea unui site web sau un website pentru e-commerce);
 • - costuri de publicitate și promovare.
 
În vederea ușurării procesului de înființare a unui SRL, nu ezită să contactezi echipa noastră de avocați specializați din București. Oferim consultanță gratuită.

Latest articles