61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Contractul de comert international

Ce presupune si care sunt partile unui contract de comert international?

Contractele comerciale internationale reprezinta o forma de cooperare la nivel international, de aducere la indeplinire a diverselor operatiuni de comert exterior, acesta constituindu-se prin acordul de vointa al subiectelor de drept international care urmaresc nasterea, modificarea sau stingerea raporturilor juridice de drept comercial in conformitate cu anumite conditii particulare.

Ca tip de contracte, contractele comerciale internationale sunt o specie de contracte comerciale, care sunt insa particularizate in functie de necesitatile, subiectele si efectele pe care le produc in plan international.

Partile unui contract de comert international sunt subiectele dreptului international, si anume societatile, persoane juridice straine in Romania ori persoane juridice romane cu participatie straina.

Care sunt particularitatile si clauzele specifice ale contractelor de comert international?

Precum in dreptul comun, partile unui contract de comert international pot stabili, prin manifestarea acordului lor de vointa, continutul si clauzele contractului sub forma drepturilor si obligatiilor ce iau nastere prin incheierea sa, putand, de asemenea, recurge la modificarile dorite. O particularitate la acest nivel este reprezentata de posibilitatea partilor de a determina legea aplicabila contractului.

In cazul in care doriti mai multe informatii in ceea ce priveste legea aplicabila contractelor in conformitate cu dreptul international privat, puteti consulta articolul elaborat pe aceasta tema, regasit pe site-ul oficial al firmei de avocatura Darie, Manea & asociatii.

Ca orice contract, contractul de comert international va trebui sa cuprinda clauze de drept comun care ii confera validitate si puterea de a produce efecte juridice in plan international.

Astfel de clauze se refera, spre exemplu, la elementele de identificare ale partilor, obiectul material al contractului ( de cele mai multe ori, un serviciu, o marfa sau o lucrare ), informatii privind cantitatea obiectului material al contractului, clauze privind obligatia de a livra sau de a preda bunul, precum si termenele de aducere la indeplinire ale acestor obligatii, conditiile de livrare si momentul in care se va produce transferul riscului si dreptul de proprietate si obligatia de plata a pretului.

De cele mai multe ori, contractele de comert international au ca obiect material bunuri viitoare, fiind necesara introducerea in clauzele contractelor a unor criterii de individualizare si de caracterizare a obiectului material.

Modalitatile de livrare pot fi variate, aceasta putandu-se realiza atat printr-o singura operatiune ( uno ictu ), cat si prin operatiuni succesive, repetate, iar partile pot stabili instrumentul de plata, precum si momentul si locul realizarii platii de catre cumparator.

Clauzele specifice ale contractelor de comert international se refera la clauze privind raspunderea contractuala, indeosebi clauze privind sanctionarea partilor care nu isi respecta obligatiile, precum si posibilitatea de rezolutiune a contractelor in astfel de ipoteze.

In cadrul contractelor de comert international care se desfasoara pe o durata mai mare de timp, adeseori reprezentantii partilor organizeaza intruniri regulate in cadrul caruia vegheaza asupra respectarii drepturilor si obligatiilor partilor si asigura eliminarea dificultatilor intalnite pe parcurs. Mai mult, clauzele de jurisdictie reprezinta o particularitate in cadrul acestor contracte in favoarea instatelor judecatoresti romane sau straine ori in favoarea unui tribunal arbitral.

In mod firesc, intrucat contractele de comert international urmaresc intreprinderea operatiunilor de import si de export, aceste contracte vor trebui sa contina in cuprinsul lor clauze privitoare la autorizatiile relevante.

Astfel cum am precizat, particularitatea majora a contractelor de comert international rezida in clauzele de determinare a legii si a sistemului juridic aplicabil prin acordul de vointa al partilor. In cazul in care partile contractului nu procedeaza la determinarea legii aplicabile, instantele judecatoresti vor specifica legea contractului.

Care sunt efectele pe care le produc contractele de comert international?

Astfel cum am explicat in paragrafele anterioare, in cazul neexecutarii obligatiilor de catre una dintre partile contractului de comert international, devin aplicabile dispozitiile privind regimul raspunderii contractuale. Prin urmare, partea prejudiciata prin neexecutarea sau intarzierea executarii obligatiilor de catre cealalta parte va avea dreptul la repararea prejudiciului prin acordarea unor despagubiri moratorii sau compesatorii, despagubiri care vor putea fi evaluate judiciar, legal sau conventional.

Cu toate acestea, ca si in dreptul comun, exista anumite cauze exoneratoare de raspundere. In plan international, forta majora reprezinta cauza exoneratoare de raspundere in ceea ce priveste contractele de comert international.

Cauzele de forta majora se refera la evenimente imprevizibile si insurmontabile ( calamitati naturale, stare de razboi etc.), neprovocate prin culpa persoanei care le invoca, si care au avut loc dupa incheierea contractului si care transforma obligatia debitorului intr-o obligatie imposibil de executat.

Pentru mai multe detalii in ceea ce priveste incheierea unui contract de comert international, particularitatile sale si efectele producatoare, nu ezitati sa apelati la echipa de avocati din cadrul Darie, Manea & asociatii care va vor oferi raspunsuri problemelor dumneavoastra si va vor garanta reprezentare in fata autoritatilor competente in situatiile in care acest lucru este necesar.

Related content

Latest articles