61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Contul fiduciar in Romania

Ce presupune contractul de fiducie si care este aplicabilitatea contului fiduciar in cadrul acestui tip de contract in conformitate cu legislatia Romaniei?

Contractul de fiducie este guvernat de catre dispozitiile Noului Cod Civil. Fiducia, ca operatiune juridica, este definita de catre art. 773 al Noului Cod Civil ca fiind operatiunea juridica prin intermediul careia o persoana, denumita constitutor, transfera anumite drepturi (drepturi reale, garantii sau drepturi patrimoniale, sau drepturi de creanta) fie prezente, fie viitoare, catre unul sau mai multi fiduciari care exercita aceste drepturi cu un scop determinat, in scopul unui beneficiar.

In cadrul contractului de fiducie, orice persoana fizica sau juridica poate detine calitatea de constitutor, pe cand calitatea de fiduciar este detinuta de catre institutii de credit, societati de servicii de investitii financiare si/sau de administrare a investitiilor, societati de asigurare si de reasigurare, precum si avocati sau notari publici.

Atat constitutorul, cat si fiduciarul sau orice alta terta persoana, pot fi beneficiarul fiduciei.

Conform practicii bancare franceze, contul fiduciar reprezinta contul in care constitutorul depune anumite sume de bani care, fiind depuse cu un scop determinat, nu pot fi urmarite de catre creditorii sai, fiduciarul urmand sa detina atributii privind plata sumelor respective catre beneficiarul fiduciei.

Statutul profesiei de avocat confera acestuia dreptul de a exercita in numele si pe seama clientului sau anumite activitati fiduciare, urmand ca, pentru fiecare client pentru care desfasoara astfel de activitati, sa deschida un cont fiduciar la o banca reputata, cont ce va fi utilizat pentru a depozita fondurile fiduciare. Astfel, in contul fiduciar nu pot fi regasite alte sume decat acelea de fonduri fiduciare.

Care sunt activitatile fiduciare care pot fi intreprinse de catre avocat in numele si pe seama clientilor sai conform Statutului acestei profesii?

Activitatile fiduciare care pot fi exercitate de catre avocat conform Statutul mentionat anterior sunt urmatoarele:

◦ primirea fondurilor fiduciare si a bunurilor care sunt obtinute prin valorificarea titlurilor executorii dupa finalizarea unui litigiu, a unei medieri, a procedurii sucesorale sau a lichidarii unui anumit patrimoniu, aceste fonduri sau bunuri fiind primite in depozit, pe seama si in numele clientului;

◦ plasarea si valorificarea fondurilor fiduciare si a bunurilor incredintate, in numele si pe seama clientului;

◦ administrarea fondurilor sau a valorilor in care acestea sunt plasate, in numele si pe seama clientului.

Ce tipuri de sume pot fi clasificate ca fonduri fiduciare conform legislatiei romane in acest domeniu?

Conform Statutului profesiei de avocat, notiunea de fonduri fiduciare se refera la acea suma care este primita de catre avocat cu titlu de fond initial sau o suma care a rezultat din valorificarea fondului initial ori a bunurilor care i-au fost incredintate.

Mai mult, platile care privesc activitatile fiduciare realizate pentru acelasi client vor fi efectuate din contul fiduciar, iar incasarile rezultate din activitatile fiduciare vor fi colectate in contul fiduciar al clientului in cauza.

De asemenea, avocatul are obligatia de a transmite clientului sau, cel putin o data la 3 luni, un extras al contului fiduciar.

In anumite situatii, avocatul poate sa retraga, sa autorizeze retragerea de fonduri fiduciare din contul fiduciar si sa instructeze efectuarea platilor din acest cont, insa nu va avea astfel de drepturi in situatia in care clientul i-a adus la cunostinta, in scris, opozitia sa referitoare la aceste lucruri.

Pentru mai multe informatii privind aplicabilitatea contului fiduciar sau incheierea si efectele unui contract de fiducie in conformitate cu legislatia Romaniei, nu ezitati sa va adresati echipei de avocati din cadrul firmei de avocatura Darie, Manea & asociatii, avocati care detin o experienta vasta in domeniul dreptului civil. Avocatii nostri garanteaza consultanta juridica de specialitate, precum si reprezentare in fata autoritatilor competente.

 

Related content

Latest articles