61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Cum se imparte o mostenire

Cum se imparte o mostenire in Romania in 2018 conform legii?

In Romania, conform legii, exista four tipuri de mostenire: cea testamentara, prin care decedatul a lasat o forma concreta a dorintelor sale privind persoana/persoanele care vor beneficia de averea sa si in ce masura fiecare si cea legala, prin care rudele si sotul ramas in viata beneficiaza de anumite drepturi (concubinii sunt exclusi).

Succesiunea este procedura care asigura transferul bunurilor persoanei decedate catre cea/cele ramase in viata. Aceasta este din nou legata de forma mostenirii: testamentara sau legala. Codul civil cuprinde absolut toate procedurile si regulile stricte ale mostenirii. Desi orice persoana in viata (ruda sau sot) poate deschide mostenirea si beneficia prin testament sau legal de anumite bunuri, in codul civil sunt specificate anumite categorii de persoane care nu pot fi mostenitori, si anume:

 • Persoane nedemne de drept – instanta sau notarul public poate constata oricand acest lucru in baza hotararii judecatoresti fiind declarat nedemn:
  • Persoana in cauza a fost condamnata penal pentru savarsirea unei infractiuni de incercare a omorarii unui alt mostenitor sau chiar de a il ucide pe cel care detine mostenirea
 • Persoane nedemne din punct de vedere judiciar – decalrate in termen de un an de la deschiderea mostenirii
  • Persoana condamnata penal pentru savarsirea unor acte de violenta morala sau fizica, care l-au impedicat pe cel ce lasa mostenirea sa modifice testamentul sau chiar a condus la mortea sa
  • Pesoana care a ascuns sau falsificat cu buna stiinta testamentul decedatului

Conform legii, indiferent de tipul nedemnitatii, persoana in cauza nu poate mosteni averea nici pe cale testamentara nici legala.

Mostenirea Legala

Conforma legislatiei din Romania, acest tip de mostenire ofera drepturi legale copiilor, sotului ramas in viata sau altor rude ale celui decedat. Din punct de vedere legal, mostenitorii de drept sunt: sotul in viata si descendentii (copiii decedatului, copiii copiilor etc, fara limitare la gradul de rudenie), pe de o parte, insa si ascendetii (parinti, bunici etc.) si colateralii (inclusiv gradul 4). Bineinteles, exista o ordine de preferinta si reguli stricte. Spre exemplu, un frate al decedatului nu poate imparti averea cu nepotul sau (copilul decedatului).

Atfel, mostenitorii se impart in 4 clase:

 1. Descendentii – copii decedatului impreuna cu copiii copiilor lor, fara limita de grad de rudenie
 2. Ascedentii si colateralii privilegiati – parintii si frati/surori cu copii si nepoti
 3. Ascendentii ordinari – bunici etc
 4. Colateralii ordinari – unchi, matusi, veri

In urma acestei clasificari, legislatia presupune ca daca exista rude din clasa 1 care nu renunta la drepturile lor, celelalte clase sunt excluse de la mostenire, urmand la fel cu clasa II, III si IV. Intre rudele de acelasi grad din aceeasi clasa, mostenirea se imparte egal.

Pentru a putea intelege mai clar daca decedatul avea o sora si 2 nepoti de la un alt frate (decedat inainte), averea se va imparti astfel: sora va primi jumatate din avere, iar cei doi nepoti cealalta jumatate (fiecare cate un sfert). Logica aceste impartiri vine din faptul ca decedatul avea un frate si o sora, fratele a decedat ramanand cei doi copii ai sai care vor beneficia de jumatatea sa de avere.

Totusi, inainte de a face aceste calcule trebuie sa se stie foarte clar ca averea va fi impartita de mostenitori cu sotul in viata, bineinteles in anumite circumstante si conditii. In cazul unei mosteniri legale, daca exista un sot in viata, este foarte important ca atunci cand se deschide succesiunea sa nu existe o hotarare definitiva de divort. Potrivit legii, cota care ii revine sotului in viata va fi:

 • ¾ daca vine in concurs cu clasa de ascendenti sau colaterali ordinari ai decedatului
 • ½ daca vine in concurs cu clasa de ascendenti privilegiati sau cu colaterali privilegiati
 • 1/3 daca vine in concurs cu clasa de ascendenti si colaterali privilegiati
 • ¼ daca vine in concurs cu descendentii

 

Concubinii pot beneficia de averea decedatului doar pe cale testamentara, legal neavand drepturi la mostenire. Totusi, chiar si pe baza testamentului, este posibil sa nu primeasca absolut tot ce i-a lasat decedatul datorita drepturilor legale ale anumitor categorii de rude apropiate de a avea cote minime din mostenire, contrar ultimelor dorinte ale decedatului.

Nu ezita sa ne contactezi daca te afli in situatia deschiderii unei mosteniri legale.

de Cristian Darie

Latest articles

Latest news