61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Depunerea cu afectatiune speciala in Romania

Ce reprezinta depunerea cu afectatiune speciala si care este legea care reglementeaza acesta notiune juridica?

Depunerea cu afectatiune speciala reprezinta un incident procedural prin intermediul caruia debitorul sau tertul garant poate declansa anumite masuri in cadrul procedurii de executare silita.

Depunerea cu afectatiune speciala este reglementata de Codul de Procedura Civila, in cuprinsul art. 721 si art. 722.

Potrivit art. 622 alin. (1), obligatia care a fost stabilita prin intermediul unui titlu executoriu sau prin hotararea unei instante trebuie sa fie executata de bunavoie. In cazul in care debitorul nu isi indeplineste o astfel de obligatie de bunavoie, se va aplica procedura executarii silite prin intermediul careia obligatia debitorului in cauza va fi adusa la indeplinire.

Astfel cum stabileste art. 753, in situatia in care dupa 15 zile de la data aplicarii sechestrului nu a fost platita suma datorata, precum si toate accesoriile si cheltuielile de executare, executorul judecatoresc va putea adopta masura de valorificare a bunurilor sechestrate. Una dintre modalitatile valorificarii acestor bunuri se refera la vanzarea acestora la licitatie publica sau vanzare directa, precum si alte modalitati prevazute de lege.

Conform art. 721 mentionat anterior, pana la momentul adjudecarii bunurilor ce sunt scoase la vanzare silita, atat debitorul cat si tertul garant vor putea obtine desfiintarea masurilor asiguratorii sau de executare. Acest lucru se va putea realiza prin consemnarea intregii valori a creantei, alaturi de toate accesoriile si cheltuielile de judecata aferente, la unitatea prevazuta si la dispozitia executorului judecatoresc, depunand, de asemenea, dovada de consemnare la acesta din urma.

Care este modalitatea de solutionare a depunerii cu afectatiune speciala conform legislatiei in materie?

Conform art. 721 alin. (2), executorul judecatoresc trebuie sa se pronunte de urgenta, prin incheiere data cu citarea partilor, asupra cererii de depunere cu afectatiune speciala formulata fie de debitor, fie de tertul garant. Incheierea executorului judecatoresc va fi comunicata de indata si partilor in cauza.

In situatia in care cererea este admisa si debitorul sau tertul garant nu se opune, executorul judecatoresc va dispune si eliberarea sumei in mainile creditorului, odata cu desfiintarea masurilor.

Cu toate acestea, in cazul in care se va dovedi faptul ca debitorul sau tertul garant a facut contestatie in termen si la eliberare, aceasta va fi suspendata de drept, urmand ca executorul judecatoresc sa se pronunte in ceea ce priveste eliberarea sumei doar dup ace instant a pronuntat o hotarare definitive in ceea ce priveste contestatia in cauza.

Care sunt efectele pe care le produce depunerea cu afectatiune speciala in cadrul procedurii de executare silita din Romania?

Suma alcatuita din valoarea intregii creante, precum si accesoriile si cheltuielile de executare, depusa fie de debitor, fie de tertul garant, va fi folosita pentru plata creditorului pe seama caruia s-a facut consemnarea in cauza. Aceste sume for fi utilizate, de asemenea, cu scopul de a acoperi cheltuielile de executare, exceptie facand cazul in care sunt mai multi creditori urmaritori sau intervenienti, situatie in care va avea loc procedura de distribuire, in conformitate cu dispozitiile legale stabilite in aceasta materie.

Daca doriti informatii aditionale, detaliate, privind procedura depunerii cu afectatiune speciala in cadrul unei procedure de executare silita din Romania, puteti apela cu incredere la serviciile echipei noastre de avocati. Avocatii nostri va vor oferi informatii complete si corecte, in conformitate cu ultimele modificari legislative in acest domeniu, gasind solutii optime pentru problemele dumneavoastra, garantand reprezentarea in fata autoritatilor competente, atunci cand este necesar. Nu ezitati sa ne contactati pentru consultanta juridica!

Related content

Latest articles