61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Deschide o agentie de turism in Romania

O agentie de turism este o oranizatie specializata in servicii de turism, o entitate legala care are dreptul sa ofere, organizeze si sa vanda servicii de turism sau pachete, ca interemediar intre furnizorii de servicii de turism (companii de transport, locatii de cazare) si consumatorul final.

In Romania, exista doua tipuri de agentii de turism:

  1. Tour operatorii: acele agentii care organizeaza si vand propriile lor pachete direct sau prin intermediari
  2. Agentiile detailiste: intermediarii care vand pachetele tour operatorilor sau componente ale acestora, in concordanta cu cotnractul semnat cu agentia tour operatoare

Managerul operational al agentiei de turism, indifirent de tipul acesteia, trebuie sa aiba un contract individual de munca, full-time, care sa fie inregistrat la Registrul Angajatilor.

In plus, trebuie sa detina un certificat de absolvire a unui curs de management, un patent turistic specific pentru pozitia sa si o diploma de studii obtinuta in urma absolvirii unei facultati, universitate sau cursuri universitare de turism.

Image result for deschide agentie turism

Cum deschizi o agentie de turism in Romania?

In primul rand, este necesara o licenta in turism, un document eliberat de institutia publica centrala responsabila cu turismul.

Acest document atesta capacitatea operatorului economic de a vinde servicii de turism la standardele legale de calitate si siguranta ale clientului final.

Operatorul economic trebuie sa aplice pentru aceasta licenta la institutia publica centrala de tursim inainte de a incepe activitatea, deoarece in caz contrar agentia nu este autorizata sa vanda servicii de turism.

Pentru a obtine acest atestat este necesar sa prezinti urmatoarele documente:

  • O declaratie pe proprie raspundere standardizata – anexa 6 la ordinul 65/2013
  • Certificatul eliberat de catre Registrul Comertului din care reies codurile CAEN aferente serviciilor de turism si autorizarea acestora
  • O polita de asigurare valabila pentru rambursarea costurilor de repatriere sau sumele platite de catre clienti pentru serviciile de turism, in caz de faliment sau insolventa – copie. Aceasta polita trebuie sa fie valabila un an si sa acopere sumele de 10.000 $ pentru agentiile detailiste si 50.000$ pentru tour operatori
  • Contract de inchiriere sau proprietate pentru spatiul in care va opera agencia de turism – copie
  • Dovada inregistrarii contractului de munca al managerului operational la Registrul General al Angajatilor, si documentul care sa ateste trainingul profesional al acestuia
  • Certificat fiscal care sa arate ca asociatii, managerul, actionarii nu au fost sanctionari de catre entitatile fiscale sau vamale

Operatorii economici straini

Daca esti un operator economic bazat in Zona Economica Europeana si ai autorizatia de a oferi servicii specifice unei agentii de turism in tara ta, nu ai nevoie de licenta de turism pentru a putea oferi servicii de turism in regism transfrontalier.

Poti dezvolta aceste activitati in baza licentie, autorizatiei sau echivalentul eliberat de catre tara ta, insa trebuie sa depui anexa nr 15 la Ordinul 65/2013 la institutia centrala responsabila cu turismul in Romania.


Doriti sa aflai mai multe detalii despre un alt tip de agentie ce poate fi infiintata in Romania? Cititi aici despre

Înființare agenție imobiliară în România


Darie, Manea si Asociatii te pot ajute in procesul deschiderii unei agentii de turism. Echipa noastra de avocati este dedicata nevoilor tale si poate usura procedura.

Te rugam sa ne contactezi biroul de avocatura pentru informatii suplimentare.

Related content

Latest articles

Latest news