61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Cum sa iti deschizi o firma IT in Romania

In acest articol, vei afla cum sa iti deschizi o firma IT in Romania si ce facilitati primesti din partea statului roman.

Domeniul informatic este indiscutabil marea vedeta a momentului, in Romania ca peste tot in lume.

Firmele IT in cautare permanenta de noi talente, anunturile de angajare care domina rubricile site-urilor de profil, lansarile aproape zilnice de produse ale acestei industrii – toate sunt semne ale unui domeniu vital, in permanenta dezvoltare.

Marile companii de profil isi recruteaza viitorii angajati inca de pe bancile facultatii, cei mai multi dintre studenti alegand sa plece din tara imediat ce isi iau diploma.

Pentru a limita aceasta fuga a talentelor din tara, autoritatile au conceput si imbunatatesc mereu un cadru legal prietenos cu aceasta industrie, menit sa incurajeze investitorii in a-si deschide firme sau filiale chiar in Romania.

Pasii necesari pentru deschiderea unei firme IT

Cum poate fi ales domeniul de activitate?

Domeniul de activitate se face in functie de Codul CAEN.

Pentru firmele IT, la Sectiunea J, exista Codurile 58, 62 si 63 cu subpunctele lor:

582 Activitati de editare a produselor software

5821 Activitati de editare a jocurilor de calculator

5829 Activitati de editare a altor produse software

62 Activitati de servicii in tehnologia informatiei

620 Activitati de servicii in tehnologia informatiei

6201 Activitati de realizare a soft-ului la comanda ( software orientat client )

6202 Activitati de consultanta in tehnologia informatiei

6203 Activitati de management ( gestiune si exploatare ) a mijloacelor de calcul

6209 Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei

63 Activitati de servicii informatice

631 Activitati ale portalurilor web, prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe

6311 Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe

6312 Activitati ale portalurilor web

 

Pentru o noua firma, se poate declara un singur obiect principal de activitate si un numar nelimitat de obiecte secundare de activitate.

Alegerea formei juridice a societatii

Cele mai uzuale forme juridice in cazul firmelor de IT sunt

  • Societatea cu raspundere limitata (SRL) si
  • Societati pe actiuni (SA)

Societatea cu raspundere limitata (SRL) este cel mai frecvent intalnit tip de societate in Romania, inclusiv in cazul firmelor informatice. Societatea este condusa de  adunarea generala a asociatilor si administrata de Administratori care iau deciziile de zi cu zi.

Societatea pe actiuni (SA) este o companie cu cel putin 2 actionari, avand capitalul social impartit in actiuni nominale sau la purtator.

Orice noua firma va trebuie inregistrata la Oficiul National al Registrului Comertului din cadrul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

Inregistrarea numelui societatii

Pentru inceput, disponibilitatea numelui se poate verifica pe site-ul oficial al ONRC: https://portal.onrc.ro/ONRCPortalWeb/ONRCPortal.portal.

Tot la Registrul Comertului se face si rezervarea numelui firmei.

Stabilirea sediului social

Sediul social poate fi stabilit intr-un spatiu propriu, inchiriat, sau obtinut prin comodat, in baza unui contract incheiat intre proprietarul imobilului si viitoarea firma, pe baza rezervarii denumirii de la ONRC.

Intocmirea unui Act Constitutiv al noii firme

Prevederile pe care trebuie sa le cuprinda Actul Constitutiv al unei noi firme depind de forma juridica aleasa. Totusi, indiferent de forma juridica, cateva elemente nu trebuie sa lipseasca din acest document, indiferent de forma de organizare a societatii: obiectul principal de activitate, eventualele obiecte secundare de activitate, numele firmei si numarul de rezervare la ONRC.

Facilitati fiscale acordate angajatilor din domeniul IT

Facilitatile fiscale acordate angajatilor din sectorul IT au avut si continua sa aiba un rol deosebit in dezvoltarea acestui domeniu, fiind in avantajul angajatilor, dar si in cel al firmelor de profil, care isi pot stimula astfel personalul, incurajandu-l sa ramana in Romania.

Cadru legal este oferit de Ordinul Comun 409/4020/737/703 din 2017 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, emis de ministerele Comunicatiilor si Societatii Informationale, Educatiei Nationale; Muncii si Justitiei Sociale, Finantelor Publice.

Potrivit documentului, angajatii operatorilor economici care isi desfasoară activitatea pe teritoriul Romaniei, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), beneficiaza de scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, prevăzută la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, in anumite conditii.

Prevederile ordinului comun au intrat in vigoare la 1 iulie 2017 si se aplica incepand cu veniturile aferente lunii iulie 2017.

In comparatie cu legislatia anterioara, documentul introduce o limitare: activitatea fiecarui programator scutit de impozitul pe venit trebuie sa fi generat venituri de cel putin 10.000 de euro in cursul anului respectiv.

De aceste prevederi beneficiaza si angajatii firmelor de IT nou infiintate, aceste societati nefiind obligate sa faca dovada ca au realizat venituri de 10.000 de euro/programator.

Pentru a beneficia de aceasta scutire de impozit, angajatul trebuie sa detina o diploma universitara eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, si sa ocupe un post dintr-un compartiment specializat de informatica.

 

Aveti de infiintat o companie in domeniul IT? Sunati-ne pentru consultanta gratuita.

Related content

Latest articles