61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Deschiderea unei companii in Romania

Exista mai multe modalitati de a incepe o afacere in Romania, insa alegerea cea mai comuna si cea mai usoara este deschiderea unei SRL (societate cu raspundere limitata). Desi procesul de deschidere a unui SRL nu este usor, se poate face foarte repede daca stii ce trebuie sa faci, astfel incat in cateva saptamani sa poti deschide oficial compania ta.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa rezervi numele firmei sau sigla completand un formular de rezervare si sa depuii cererea la oficiul Registrului Comertului. Certificatul va fi eliberat in aceeasi zi si este valabil timp de trei luni. Dupa aceasta, trebuie sa depui documentele statutare: statutul societatii sau actionarului, sub forma actului constitutiv. Acest document poate fi scris si eliberat de un avocat, consilier juridic, un notar public sau sub semnatura privata.

Dupa ce ai toate aceste documente, trebuie sa creezi capitalul social al companiei - suma minima de 50 de euro (200 lei) - si sa adaugi documentul bancar prin care se confirma ca s-a depus aceasta suma la dosarul ce trebuie depus la Registru. In plus, toti asociatii sau actionarii companiei si reprezentantii legali trebuie sa prezinte o fisa fiscala eliberata de Administratia fiscala din orasul / tara de resedinta. Aceste inregistrari sunt valabile timp de 30 de zile de la data eliberarii.

In cazul rezidentilor straini care nu sunt inregistrati la autoritatile fiscale romane, trebuie prezentata o declaratie de responsabilitate in cazul in care acestia nu au datorii, in original sau in copie legalizata si, in unele cazuri, in traducere legalizata. In plus, dovada sediului companiei trebuie sa fie depusa - contract de proprietate sau de inchiriere. Aceste copii vor certifica dreptul de a utiliza spatiul specificat. In cazul in care spatiul este un bloc de locuinte, sunt necesare semnaturile vecinilor cu care se imparte un perete. Exista un formular special pentru acest lucru pe care il poti descarca online. Desigur, este nevoie si de documente de identificare pentru fiecare actionar / asociat.

Urmatoarele lucruri de facut sunt obtinerea timbrelor fiscale, completarea formularului de solicitare de inregistrare si a anexei la inregistrarea fiscala. Pentru investitorii straini, este necesara si anexa la investitiile straine. Actul constitutiv trebuie sa contina si codurile CAEN - codurile de activitate pe care intentionezi sa le dezvolti prin noua companie. Toate documentele trebuie sa fie scrise in limba romana.

Registrul Comertului

Daca decizi sa faci acest lucru pe cont propriu, trebuie sa te pregatesti pentru ore lungi de asteptare pentru a depune cererea si documentele. Deci, daca nu ai rabdarea sau timpul sa astepti, ar fi mai bine sa gasesti un avocat local care sa aiba grija de acest proces pentru tine. In plus, odata ce ai ajuns la receptie, este posibil sa ti se solicite sa trimiti mai multe fisiere, ceea ce inseamna ca trebuie sa treci din nou procesul de asteptare la urmatoarea data. Dupa ce dosarul a fost acceptat, va trebui sa achiti taxele si impozitele pe baza documentelor prezentate. Calculul va fi efectuat la fata locului si trebuie platit la receptia de la Registrul Comertului.

Dupa finalizarea acestui proces, acestia vor emite un certificat cu codul unic de inregistrare fiscala, plata de preaviz, inregistrare in scopuri statistice, securitate sociala si inregistrare in instanta. Aceste certificate sunt eliberate in aproximativ trei zile dupa trimiterea cererii finale si a fisierului complet. Pentru a autoriza activitatile societatii, societatea trebuie sa depuna un formular de declaratie semnata de asociati si actionari prin care sa declare, in conformitate cu problema in cauza, ca societatea nu va desfasura nici una dintre activitatile declarate la sediul sau timp de maxim 3 ani sau ca se incadreaza in cerintele legale de functionare prevazute de legislatia specifica domeniului sau de activitate.
In cele din urma, acest formular de inregistrare fiscala care a fost inaintat Registrului Comertului va trimite automat autoritatile fiscale care va vor inregistra ca platitor de TVA, daca este necesar si veti obtine un certificat cu numarul de TVA si data de incepere a activitatii de plata in scopuri de TVA. Cu toate acestea, puteti cere sa fiti absolvit de plata TVA. 

Latest articles

Latest news