61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Exceptiile procesuale in cadrul procesului civil in Romania

Ce reprezinta exceptiile procesuale in cadrul unui process civil in Romania?

Conform art. 245 al Codului de Procedura Civila, notiunea de “exceptie procesuala” este explicata ca reprezentand modalitatea prin care partea interesata, procurorul ori instant invoca, in conditiile legii si fara a pune in discutie fondul dreptului, anumite neregularitati procedurale care se pot referi la aspecte diverse precum compunerea completului de judecata, competenta instantei, constituirea instantei, procedura de judecata sau lipsuri privind dreptul la actiune, cu scopul de a amana judecata, de a reface sau de a anula anumite acte, de a declina competenta de catre instanta ori respingerea sau perimarea cererii, in functie de particularitatile fiecarui caz.

Potrivit art. 246, exceptiile procesuale in cadrul procesului civil pot fi de doua feluri, si anume:

• exceptii procesuale absolute – prin intermediul acestui tip de exceptii procesuale poate fi invocata incalcarea unor norme de ordine publica;

• exceptii procesuale relative – prin acest tip de exceptii poate fi invocata incalcarea unor norme care protejeaza indeosebi interesele partilor.

Care este modalitatea de invocare a exceptiilor procesuale in cadrul unui process civil in Romania conform dispozitiilor legislative in materie?

In temeiul dispozitiilor art. 247 al Codului de Procedura Civila, exceptiile procesuale pot fi invocate in cadrul unui process civil in mod diferit, in functie de tipul acestora.

Astfel, exceptiile procesuale absolute pot fi invocate fie de catre instanta, fie de catre parte, in orice stare a procesului, conditia fiind ca legea sa nu prevada dispozitii contrare. In ceea ce priveste invocarea exceptiilor procesuale in fata instantei de recurs, legea prevede aceasta posibilitate, conditia fiind ca pentru solutionare sa nu fie necesara administrarea altor dovezi in afara de cea a inscrisurilor noi.

Exceptiile procesuale relative pot fi invocate in conditii usor mai restrictive, si anume doar de catre partea care justifica un interes, si cel tarziu pana la primul termen de judecata ulterior savarsirii neregularitatilor procedurale, in etapa cercetarii procesului si anterior punerii concluziilor in fond.

Cu toate acestea, alin. (3) al articolului de lege mentionat anterior reglementeaza obligatia partilor de a invoca toate mijloacele de aparare si exceptiile procesuale din momentul in care le sunt cunoscute, in caz contrar partile urmand sa raspunda pentru pagubele care au fost astfel provocate partilor adverse.

Care este procedura de solutionare a exceptiilor procesuale?

In prima etapa, instant se va pronunta in ceea ce priveste exceptiile de procedura si a exceptiilor de fond care ar face inutila, fie in tot, fie in parte, administrarea de probe sau cercetarea in fond a cauzei.

In situatia in care mai mult exceptii procesuale sunt invocate in acelasi timp, instanta va proceda la determinarea ordinii de solutionare a acestora, in functie de efectele pe care exceptiile in cauza le produc.

In cazul in care instanta se regaseste in imposibilitate de a se proununta de indata asupra exceptiei procesuale care a fost invocata, aceasta va amana judecata, stabilind un termen scurt pentru solutionarea exceptiei.

Exceptiile procesuale pot fi unite cu administrarea probelor sau cu fondul cauzei doar daca judecarea acestora presupune administrarea acelorasi dovezi ca si pentru finalizarea etapei cercetarii procesului sau pentru solutionarea fondului.

Incheierea prin care s-a respins exceptia ori aceea prin care instanta a ramas in continuare investita pot fi atacate doar odata cu fondul.

Echipa de avocati din cadrul firmei de avocatura Darie, Manea & asociatii este dedicata satisfacerii nevoilor clientilor sai, oferind consultanta juridica de specialitate garantata printr-o experienta vasta in cele mai variate domenii ale dreptului, inclusiv domeniul dreptului de procedura civila. In cazul in care doriti mai multe informatii privind exceptiile procesuale in cadrul unui process civil din Romania, nu ezitati sa contactati unui dintre avocatii nostril.

Related content

Latest articles