61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Imigrarea în România

În România imigrarea este încă un teren nou, fiind cunoscută că țară de emigrare, prin urmare, procesul de integrare a imigranților este încă nou și nu foarte clar. Există două categorii de imigranți: forțați și voluntari. Procesul de obținere a documentelor de care aveți nevoie pentru a lucra legal sau a trăi în România poate fi foarte lung și complicat. În acest caz, alegerea cea mai bună pe care o aveți pentru a o obține, este  un avocat de imigrare care să se ocupe de toate activitățile necesare și să va cheme să semnați documentele și să fiți prezenți acolo unde trebuie neapărat să fiți prezenți.

Cetățenii din alte țări ale Uniunii Europene care vor rămâne în România pentru o perioada lungă de timp împreună cu familia trebuie să solicite un certificat de înregistrare. Documentele trebuie depuse după executarea contractului local de muncă și nu depășesc limita de 90 de zile de la intrarea în țară. Pentru toți cetățenii care se deplasează în România împreună cu solicitantul principal, companiile trebuie să trimită o notificare Inspectoratului Teritorial de Muncă cu 5 zile înainte de începerea detașării. Dacă notificarea nu este transmisă cel puțîn în ziua începerii activitățîi, compania va primi o amendă considerabilă. În plus, companiile românești trebuie să țînă evidență tuturor scrisorilor de înscriere și a altor documente traduse în limba română și legalizate.

Când vine vorba de autorizarea muncii în România, legile privind imigrația prevăd că documentul trebuie obținut pentru cetățenii din afară UE, indiferent de existența lor pe un stat de plata local. Acest proces este complex, deoarece constă în trecerea pe la trei autorități locale: Inspectoratul Român pentru Imigrări, Ministerul Educației și Oficiul pentru Șomaj. Delegațîi trebuie să se adreseze doar Inspectoratului Român pentru Imigrări și Ministerului Educației). Această procedura devine și mai complicată, deoarece autorizația de muncă trebuie obținută în termen de 60 de zile, pentru a obține permisul de ședere.

Pe de altă parte, cetățenii din afară UE trebuie să solicite viza de lungă ședere după ce își primesc permisul de muncă. De asemenea, trebuie să obțînă o viza pe termen scurt pentru a putea vizită UE sau țări din afară UE, indiferent dacă este vorba de plăcere sau de afaceri. De asemenea, permisul de ședere are rolul de a ajută cetățenii străini să își extindă șederea în România, fiind folositori pentru expatriati care au primit autorizație de muncă și pentru familia să. În primul rând, cetățenii din afară UE trebuie să obțînă viza pe termen lung înainte de a solicită un permis de ședere în România. În plus, membrii familiei pot obține vize pe termen lung numai după ce cetățeanul muncitor obține un răspuns favorabil din partea Inspectoratului pentru Imigrări din România.

Un alt pas care trebuie luat în considerare este înregistrarea în cadrul Sistemului Național de Asigurări  la Casă de Sănătate. Această înregistrare trebuie făcută de către cetățeni din afară UE înainte de a solicită un permis de ședere. Toți membrii familiei trebuie să facă acest lucru, deoarece permisul de ședere nu va fi eliberat dacă nu există dovadă plățîi contribuțiilor sociale. În plus, cetățenii din afară UE care sunt căsătoriți cu cetățenii UE angajați în România trebuie să obțînă viza de ședere în termen de 90 de zile de la intrarea în țară.

Expatriati care nu se pot prezența personal la autoritățile locale pentru a-și colecta documentele trebuie să dea unui avocat o procura notarială care să îi abiliteze pe avocat să îl reprezinte. De asemenea, în cazul reîntregirii familiei, toți membrii familiei trebuie să prezinte unul. În acest caz, trebuie să meargă la un birou notarial și să primească documentele semnate și certificate.

La sfârșitul șederii unui expat în România, el trebuie să informeze autoritățile că relațiile sale de afaceri s-au încheiat. Un alt lucru important pe care trebuie să-l aveți în vedere este că dacă rămâneți ilegal în România, când doriți să plecați, pentru a putea face acest lucru, veți avea nevoie de o autorizație specială din partea autorităților de imigrare.

Latest articles

Latest news