61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Imigrarea in Romania

In Romania imigrarea este inca un teren nou, fiind cunoscuta ca tara de emigrare, prin urmare, procesul de integrare a imigrantilor este inca nou si nu foarte clar. Exista doua categorii de imigranti: fortati si voluntari. Procesul de obtinere a documentelor de care aveti nevoie pentru a lucra legal sau a trai in Romania poate fi foarte lung si complicat. In acest caz, alegerea cea mai buna pe care o aveti pentru a o obtine, este  un avocat de imigrare care sa se ocupe de toate activitatile necesare si sa va cheme sa semnati documentele si sa fiti prezenti acolo unde trebuie neaparat sa fiti prezenti.

Cetatenii din alte tari ale Uniunii Europene care vor ramane in Romania pentru o perioada lunga de timp impreuna cu familia trebuie sa solicite un certificat de inregistrare. Documentele trebuie depuse dupa executarea contractului local de munca si nu depasesc limita de 90 de zile de la intrarea in tara. Pentru toti cetatenii care se deplaseaza in Romania impreuna cu solicitantul principal, companiile trebuie sa trimita o notificare Inspectoratului Teritorial de Munca cu 5 zile inainte de inceperea detasarii. Daca notificarea nu este transmisa cel putin in ziua inceperii activitatii, compania va primi o amenda considerabila. In plus, companiile romanesti trebuie sa tina evidenta tuturor scrisorilor de inscriere si a altor documente traduse in limba romana si legalizate.

Cand vine vorba de autorizarea muncii in Romania, legile privind imigratia prevad ca documentul trebuie obtinut pentru cetatenii din afara UE, indiferent de existenta lor pe un stat de plata local. Acest proces este complex, deoarece consta in trecerea pe la trei autoritati locale: Inspectoratul Roman pentru Imigrari, Ministerul Educatiei si Oficiul pentru Somaj. Delegatii trebuie sa se adreseze doar Inspectoratului Roman pentru Imigrari si Ministerului Educatiei). Aceasta procedura devine si mai complicata, deoarece autorizatia de munca trebuie obtinuta in termen de 60 de zile, pentru a obtine permisul de sedere.

Pe de alta parte, cetatenii din afara UE trebuie sa solicite viza de lunga sedere dupa ce isi primesc permisul de munca. De asemenea, trebuie sa obtina o viza pe termen scurt pentru a putea vizita UE sau tari din afara UE, indiferent daca este vorba de placere sau de afaceri. De asemenea, permisul de sedere are rolul de a ajuta cetatenii straini sa isi extinda sederea in Romania, fiind folositori pentru expatriati care au primit autorizatie de munca si pentru familia sa. In primul rand, cetatenii din afara UE trebuie sa obtina viza pe termen lung inainte de a solicita un permis de sedere in Romania. In plus, membrii familiei pot obtine vize pe termen lung numai dupa ce cetateanul muncitor obtine un raspuns favorabil din partea Inspectoratului pentru Imigrari din Romania.

Un alt pas care trebuie luat in considerare este inregistrarea in cadrul Sistemului National de Asigurari  la Casa de Sanatate. Aceasta inregistrare trebuie facuta de catre cetateni din afara UE inainte de a solicita un permis de sedere. Toti membrii familiei trebuie sa faca acest lucru, deoarece permisul de sedere nu va fi eliberat daca nu exista dovada platii contributiilor sociale. In plus, cetatenii din afara UE care sunt casatoriti cu cetatenii UE angajati in Romania trebuie sa obtina viza de sedere in termen de 90 de zile de la intrarea in tara.

Expatriati care nu se pot prezenta personal la autoritatile locale pentru a-si colecta documentele trebuie sa dea unui avocat o procura notariala care sa ii abiliteze pe avocat sa il reprezinte. De asemenea, in cazul reintregirii familiei, toti membrii familiei trebuie sa prezinte unul. In acest caz, trebuie sa mearga la un birou notarial si sa primeasca documentele semnate si certificate.

La sfarsitul sederii unui expat in Romania, el trebuie sa informeze autoritatile ca relatiile sale de afaceri s-au incheiat. Un alt lucru important pe care trebuie sa-l aveti in vedere este ca daca ramaneti ilegal in Romania, cand doriti sa plecati, pentru a putea face acest lucru, veti avea nevoie de o autorizatie speciala din partea autoritatilor de imigrare.

 

Latest articles

Latest news