61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Informații utile pentru înființarea unei microîntreprinderi

Updated on Monday 26th November 2018

Întrebare: Pentru o afacere de mici proporții, este recomandabil să îmi deschid o microîntreprindere? Care sunt principalele caracteristici ale acestui tip de companie?

Răspuns: Microîntreprinderile au reprezentat o alternativă importantă pentru proprietarii de mici afaceri, regimul lor fiscal asigurând un beneficiu esențial pentru evoluția pozitivă a oricărei investiții de dimensiuni reduse.

Reprezentând un tip aparte de societate cu răspundere limitată, microîntreprinderea avea un statut particular din punct de vedere fiscal, oferind opțiunea de achitare a unui impozit de 3% pe venit în locul celui de 16% pe profit. Sistemul acesta avantaja în mod special firmele cu venituri importante dar care aveau costuri reduse.

Alături de opțiunea de a alege între cele două tipuri de impozite, statutul microintreprinderii implică și o serie de condiții univoce.

Una din prevederile esențiale care defineau procesul de înființare micro întreprindere era legată de plafonul veniturilor realizate. Acesta nu trebuia să depășească în lei echivalentul a 100.000 de euro. De asemenea, aceste venituri trebuiau să provină din alte surse decât cele din activități bancare, activități pe piață de capital, asigurări, jocuri de noroc, consultanță sau management.

Numărul de angajați era limitat între unu și nouă; nu se permitea că statul sau alte autorități locale să dețînă capital social și nici o persoană juridică având în subordine peste 250 de angajați.

Va prezentăm mai jos modificările recente privind regimul fiscal al microîntreprinderilor

Deschiderea unei micro-companii în România a devenit cea mai ușoară și mai avantajoasă modalitate de a începe o mică afacere în această țară, deoarece legislația care reglementează astfel de societăți s-a schimbat în 2018. O micro-companie are o cifra de afaceri maximă de 1.000.000 euro și impozite fiscale: 5% impozit pe dividende, 1% impozit pe venit (în cazul în care are minimum 3 angajați) sau 3% impozit pe venit atunci când nu există angajați. Prin urmare, deschiderea unei micro-companii este o idee bună, deoarece procedura de deschidere a unei micro-societăți este aceeași cu deschiderea unei societăți cu răspundere limitată (SRL) și, de asemenea, nu mai există condiții privind numărul de angajați.

Pe de altă parte, pentru a putea beneficia de reglementările fiscale ale unei microîntreprinderi din România, trebuie să îndepliniți o serie de condiții:

 

  • Venitul nu trebuie să depășească anual 1.000.000 de euro
  • Doar 20% din veniturile dvs. pot proveni din management și consultanță, în timp ce restul de 80% provin din alte activități (cu excepția asigurărilor, jocurilor de noroc sau bancar, care sunt reglementate de alte legi)
  • Nu aveți autorități locale sau publice că acționari în companie


Cu toate acestea, după depășirea anumitor condiții ale celor menționate mai sus, veți deveni un plătitor de impozit pe profit (16% din profitul dvs.). Tu devii un plătitor de impozit pe profit dacă depășești 20% răscumpărare provenind din consultare și management sau depășești limita de venit de 1.000.000 euro într-un an fiscal. Impozitul pe profit de 16% se calculează pe baza veniturilor și cheltuielilor de la începutul anului fiscal și se plătește trimestrial (la fel că și impozitul pe venit). Acest calcul se face că o diferența între impozitul pe venit platibil în cursul anului și impozitul calculat la începutul anului fiscal până la sfârșitul perioadei de raportare.

În plus, baza fiscală s-a extins odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări și, în afară de exploatare, facturarea ulterioară a diferențelor de curs de schimb, veniturile din subvenții și reducerile comerciale au devenit impozabile. Atunci când o microîntreprindere îndeplinește toate condițiile de mai sus, nivelul impozitării specificat trebuie plătit începând cu primul an fiscal. După ce limitele sunt depășite și compania devine plătitor de impozit pe profit, acest lucru se va aplică începând cu anul fiscal următor după încheierea noului statut.

Există anumite categorii de activități care nu pot fi efectuate în cazul unei micro-companii conform reglementărilor din România, cum ar fi cazinou, bancar, pariuri, jocuri de noroc, piață de capital sau asigurări (cu excepția activităților de intermediari).În ceea ce privește celelalte sectoare de activitate, plata impozitului pe venit de 3% este mult mai accesibilă și mai eficientă pentru creșterea afacerilor dvs. decât pentru a fi un plătitor de impozit pe profit.
 

Profesioniștii din cadrul societății de avocatură “Darie & Manea” asigura consultanță juridică necesară și explică riguros avantajele și riscurile pe care vi le asumați prin decizia de a înființa o microîntreprindere. Noi va oferim o alternativă lipsită de riscuri pentru investiția dumneavostră. Puteți oricând să contactați pe unul dintre avocații noștri pentru a beneficia de suportul legal corespunzător.

de Cristian Darie

Related content

Latest articles