23 Unirii Boulevard, Bl. 13, Entrance 1, 6th floor, Apt. 16, District 4, 040103, Bucharest

Informatii utile pentru infiintarea unei microintreprinderi

Intrebare: Pentru o afacere de mici proportii, este recomandabil sa imi deschid o microintreprindere? Care sunt principalele caracteristici ale acestui tip de companie?

Raspuns: Microintreprinderile au reprezentat o alternativa importanta pentru proprietarii de mici afaceri, regimul lor fiscal asigurand un beneficiu esential pentru evolutia pozitiva a oricarei investitii de dimensiuni reduse.

Reprezentand un tip aparte de societate cu raspundere limitata, microintreprinderea avea un statut particular din punct de vedere fiscal, oferind optiunea de achitare a unui impozit de 3% pe venit in locul celui de 16% pe profit. Sistemul acesta avantaja in mod special firmele cu venituri importante dar care aveau costuri reduse.

Alaturi de optiunea de a alege intre cele doua tipuri de impozite, statutul microintreprinderii implica si o serie de conditii univoce.

Una din prevederile esentiale care defineau procesul de infiintare micro intreprindere era legata de plafonul veniturilor realizate. Acesta nu trebuia sa depaseasca in lei echivalentul a 100.000 de euro. De asemenea, aceste venituri trebuiau sa provina din alte surse decat cele din activitati bancare, activitati pe piata de capital, asigurari, jocuri de noroc, consultanta sau management.

Numarul de angajati era limitat intre unu si noua; nu se permitea ca statul sau alte autoritati locale sa detina capital social si nici o persoana juridica avand in subordine peste 250 de angajati.

Va prezentam mai jos modificarile recente privind regimul fiscal al microintreprinderilor

Inceputul anului 2013 aduce o serie de schimbari in procedurile de infiintare a micro intreprinderilor, introducand noi prevederi legate de modalitatea de impozitare si nivelul plafonului veniturilor. Proiectul de ordonanta pentru modificarea si completarea Legii Codului Fiscal  prevede ca noul plafon al veniturilor sa nu depaseasca echivalentul in lei a 65.000 de euro. Odata cu aceasta dispozitie este introdusa si obligativitatea de a achita impozitul pe venit cu conditia ca, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, entitatile in cauza sa fi indeplinit cumulativ conditiile mentionate in statutul microintreprinderilor.

De asemenea, se renunta la conditia de a avea un numar de angajati cuprins intre unu si noua. 

Companiile care sunt platitoare de impozit pe profit trebuie sa adopte plata impozitului pe venit din anul fiscal urmator, cu conditia evidenta de a se incadra in prevederile mentionate prin regimul microintreprinderilor. Pentru cazul societatilor abia infiintate, noul impozit pe microintreprindere se va aplica din primul an fiscal. Regimul fiscal al microintreprinderilor care si-au completat deja optiunea pentru plata impozitului pe venit si, de asemenea, au castiguri cuprinse intre 65.001 euro si 100.000 euro vor pastra acest regim de impozitare pentru anul 2013, pana la data intrarii in vigoare a noilor prevederi.

Schimbarile de ordinul acesta pot fi uneori debusolante in ceea ce priveste alegerea unei alternative profitabile in mediul de afaceri actual. Cunoasterea in amanunt a prevederilor de ultima ora dar si anticiparea aproximativa a posibilelor dificultati legislative constituie una din conditiile esentiale care determina alegerea unui canal de investitie optim.

Profesionistii din cadrul societatii de avocatura “Darie & Manea” asigura consultanta juridica necesara si explica riguros avantajele si riscurile pe care vi le asumati prin decizia de a infiinta o microintreprindere. Noi va oferim o alternativa lipsita de riscuri pentru investitia dumneavostra. Puteti oricand sa contactati pe unul dintre avocatii nostri pentru a beneficia de suportul legal corespunzator.

de Cristian Darie

Related content

Latest articles