61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Informatii utile pentru infiintarea unei microintreprinderi

Intrebare: Pentru o afacere de mici proportii, este recomandabil sa imi deschid o microintreprindere? Care sunt principalele caracteristici ale acestui tip de companie?

Raspuns: Microintreprinderile au reprezentat o alternativa importanta pentru proprietarii de mici afaceri, regimul lor fiscal asigurand un beneficiu esential pentru evolutia pozitiva a oricarei investitii de dimensiuni reduse.

Reprezentand un tip aparte de societate cu raspundere limitata, microintreprinderea avea un statut particular din punct de vedere fiscal, oferind optiunea de achitare a unui impozit de 3% pe venit in locul celui de 16% pe profit. Sistemul acesta avantaja in mod special firmele cu venituri importante dar care aveau costuri reduse.

Alaturi de optiunea de a alege intre cele doua tipuri de impozite, statutul microintreprinderii implica si o serie de conditii univoce.

Una din prevederile esentiale care defineau procesul de infiintare micro intreprindere era legata de plafonul veniturilor realizate. Acesta nu trebuia sa depaseasca in lei echivalentul a 100.000 de euro. De asemenea, aceste venituri trebuiau sa provina din alte surse decat cele din activitati bancare, activitati pe piata de capital, asigurari, jocuri de noroc, consultanta sau management.

Numarul de angajati era limitat intre unu si noua; nu se permitea ca statul sau alte autoritati locale sa detina capital social si nici o persoana juridica avand in subordine peste 250 de angajati.

Va prezentam mai jos modificarile recente privind regimul fiscal al microintreprinderilor

Deschiderea unei micro-companii in Romania a devenit cea mai usoara si mai avantajoasa modalitate de a incepe o mica afacere in aceasta tara, deoarece legislatia care reglementeaza astfel de societati s-a schimbat in 2018. O micro-companie are o cifra de afaceri maxima de 1.000.000 euro si impozite fiscale: 5% impozit pe dividende, 1% impozit pe venit (in cazul in care are minimum 3 angajati) sau 3% impozit pe venit atunci cand nu exista angajati. Prin urmare, deschiderea unei micro-companii este o idee buna, deoarece procedura de deschidere a unei micro-societati este aceeasi cu deschiderea unei societati cu raspundere limitata (SRL) si, de asemenea, nu mai exista conditii privind numarul de angajati.

Pe de alta parte, pentru a putea beneficia de reglementarile fiscale ale unei microintreprinderi din Romania, trebuie sa indepliniti o serie de conditii:

 

  • Venitul nu trebuie sa depaseasca anual 1.000.000 de euro
  • Doar 20% din veniturile dvs. pot proveni din management si consultanta, in timp ce restul de 80% provin din alte activitati (cu exceptia asigurarilor, jocurilor de noroc sau bancar, care sunt reglementate de alte legi)
  • Nu aveti autoritati locale sau publice ca actionari in companie


Cu toate acestea, dupa depasirea anumitor conditii ale celor mentionate mai sus, veti deveni un platitor de impozit pe profit (16% din profitul dvs.). Tu devii un platitor de impozit pe profit daca depasesti 20% rascumparare provenind din consultare si management sau depasesti limita de venit de 1.000.000 euro intr-un an fiscal. Impozitul pe profit de 16% se calculeaza pe baza veniturilor si cheltuielilor de la inceputul anului fiscal si se plateste trimestrial (la fel ca si impozitul pe venit). Acest calcul se face ca o diferenta intre impozitul pe venit platibil in cursul anului si impozitul calculat la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare.

In plus, baza fiscala s-a extins odata cu intrarea in vigoare a noilor reglementari si, in afara de exploatare, facturarea ulterioara a diferentelor de curs de schimb, veniturile din subventii si reducerile comerciale au devenit impozabile. Atunci cand o microintreprindere indeplineste toate conditiile de mai sus, nivelul impozitarii specificat trebuie platit incepand cu primul an fiscal. Dupa ce limitele sunt depasite si compania devine platitor de impozit pe profit, acest lucru se va aplica incepand cu anul fiscal urmator dupa incheierea noului statut.

Exista anumite categorii de activitati care nu pot fi efectuate in cazul unei micro-companii conform reglementarilor din Romania, cum ar fi cazinou, bancar, pariuri, jocuri de noroc, piata de capital sau asigurari (cu exceptia activitatilor de intermediari).In ceea ce priveste celelalte sectoare de activitate, plata impozitului pe venit de 3% este mult mai accesibila si mai eficienta pentru cresterea afacerilor dvs. decat pentru a fi un platitor de impozit pe profit.
 

Profesionistii din cadrul societatii de avocatura “Darie & Manea” asigura consultanta juridica necesara si explica riguros avantajele si riscurile pe care vi le asumati prin decizia de a infiinta o microintreprindere. Noi va oferim o alternativa lipsita de riscuri pentru investitia dumneavostra. Puteti oricand sa contactati pe unul dintre avocatii nostri pentru a beneficia de suportul legal corespunzator.

de Cristian Darie

Related content

Latest articles