61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Interventia fortata in procesul civil din Romania

Care este legea care reglementeaza interventia fortata in procesul civil roman si care sunt modalitatile prin care se poate realiza introducerea fortata a unei persoane intr-un proces?

Interventia fortata este reglementata de dispozitiile Codului de Procedura Civila, in cuprinsul art. 68 – 79.

Potrivit dispozitiilor mentionate anterior, interventia fortata se poate realiza prin: chemarea in judecata a altei persoane, chemarea in garantie, indicarea titularului dreptului sau prin introducerea fortata in cauza, din oficiu.

In ce cazuri si cum se formuleaza cererea de chemare in judecata a altei persoane?

Conform art. 68, orice parte la proces poate chema in judecata o alta persoana care poate pretinde aceleasi drepturi ca si reclamantul, prin intermediul unei cereri separate.

Reclamantul sau intervenientul principal pot depune cererea cel tarziu pana la incetarea cercetarii procesului in fata primei instante, iar paratul poate depune aceasta cerere in termenul prevazut pentru depunerea intampinarii in fata primei instante sau cel tarziu pana la primul termen de judecata, in situatia in care intampinarea nu este obligatorie.

Cererea este motivata si comunicata persoanei chemate in judecata si  partii potrivnice, alaturi de inscrisurile anexate acesteia.

Persoana astfel chemata in judecata va dobandi calitatea de reclamant, hotararea urmand sa isi produca efectele si asupra acestuia.

Care sunt conditiile pentru chemarea in garantie a altei persoane?

Partea interesata poate chema in garantie o terta persoana impotriva careia s-ar putea indrepta cu o cerere separata in garantie sau in despagubiri, iar persoana chemata in garantie poate la randul sau sa cheme in garantie o alta persoana.

Cererea de chemare in garantie se realizeaza in aceeasi forma prevazuta pentru cererea de chemare in judecata si se depune de catre reclamant sau intervenientul principal pana la incetarea cercetarii procesului in fata primei instante sau de catre parat in termenul reglementat pentru depunerea intampinarii inaintea primei instante sau pana la primul termen de judecata, daca intampinarea nu este obligatorie.

Ce prevad dispozitiile legale pentru formularea cererii privind aratarea titularului dreptului?

Conform art. 75 din Codul de Procedura Civila, paratul care detine un bun pentru o alta persoana sau care exercita un drept asupra unui lucru in numele altei persoane are posibilitatea de a indica persoana in numele careia detine lucrul sau exercita dreptul respectiv, daca a fost chemat in judecata de catre o persoana care pretinde un drept real asupra lucrului.

Asemanator celorlalte cereri privind interventia fortata, cererea privind aratarea titularului dreptului trebuie motivata si depusa inaintea primei instante in termenul prevazut de lege pentru depunerea intampinarii sau pana la primul termen de judecata, in situatia in care intampinarea nu este obligatorie.

Care sunt cazurile in care instanta poate dispune din oficiu introducerea fortata in cauza a unei alte persoane?

Potrivit art. 78, in cazurile reglementate de lege ori in procedura necontencioasa, judecatorul dispune din oficiu introducerea in cauza a altor persoane chiar daca partile se impotrivesc in acest sens.

In ceea ce priveste materia contencioasa, judecatorul va pune in discutia partilor necesitatea de a introduce in cauza alte persoane atunci cand raportul juridic judecat impune acest lucru. In situatia in care partile nu solicita introducerea in cauza a tertei persoane iar judecatorul considera ca solutionarea cauzei nu poate avea loc fara participarea tertului, va respinge cererea fara a se pronunta pe fond.

De asemenea, atunci cand necesitatea introducerii in cauza a altor persoane este constatata cu ocazia deliberarii, instanta va repune cauza pe rol, dispunand citarea partilor.

Echipa de avocati din cadrul firmei de avocatura Darie, Manea & asociatii va sta la dispozitie pentru informatii complete si corecte privind cazurile de interventie fortata a unei persoane in procesul civil, oferind consultanta juridica de specialitate si reprezentare in fata autoritatilor competente atunci cand este necesar. Nu ezitati sa ne contactati!

Related content

Latest articles