61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Intoarcerea executarii silite in Romania

Ce reprezinta intoarcerea executarii silite si unde este aceasta reglementata in legislatia romana?

Intoarcerea executarii silite este reglementata de dispozitiile Codului de Procedura Civila, in cuprinsul art. 723 – 726. Intoarcerea executarii silite se refera la punerea partilor in situatia anterioara executarii silite.

Prin urmare, pentru a putea vorbi despre intoarcerea executarii silite, este necesar sa ne aflam in prezenta executarii unui titlu executoriu, iar persoana interesata trebuie sa depuna cerere in acest sens.

Care sunt persoanele care au dreptul sa depuna cerere de intoarcere a executarii silite?

Conform art. 723 din Codul de Procedura Civila, in toate situatiile in care titlul executoriu sau executarea silita sunt desfiintate, persoana interesata are dreptul la intoarcerea executarii, prin intermediul restabilirii situatiei anterioare. De asemenea, cheltuielile de executare pentru actele efectuate vor ramane in sarcina creditorului.

Ce se intampla mai exact cu bunurile asupra carora s-a facut executarea silita?

Bunurile asupra carora a fost facuta executarea silita vor fi restituite persoanei indreptatite, acest lucru realizandu-se fara insa a aduce atingere drepturilor dobandite in mod definitiv de catre tertii de buna-credinta.

In situatia in care executarea silita a fost indeplinita prin vanzarea unor bunuri mobile, intoarcerea executarii se va realiza prin restituirea de catre creditor a sumelor care au fost obtinute din vanzarea bunurilor in cauza, suma ce va fi actualizata in functie de rata inflatiei.

Este util de stiut faptul ca hotararea primei instante privind restabilirea situatiei anterioare executarii poate fi data si cu executare provizorie.

Care este procedura de restabilire a situatiei anterioare conform legislatiei romane in materie?

In situatia in care instanta judecatoreasca a desfiintat titlul executoriu sau executarea silita, aceasta va dispune prin aceeasi hotarare si asupra restabilirii situatiei anterioare executarii, la cererea persoanei interesate.

In ceea ce priveste bunurile imobile, instanta judecatoreasca va dispune si asupra executarii operatiunilor de carte funciara, fara insa a aduce atingere drepturilor definitiv obtinute de catre tertii de buna-credinta.

In cazul in care instanta judecatoreasca ce a desfiintat hotararea executata a dispus rejudecarea procesului in fond, fara insa a se pronunta asupra restabilirii situatiei anterioare executarii silite, masura va putea fi dispusa de catre instanta care urmeaza sa rejudece fondul.

Daca masura restabilirii situatiei anterioare executarii nu a fost dispusa in niciunul din cazurile de mai sus, persoana indreptatita va putea sa o ceara pe cale separata instantei de executare. Aceasta judecata se va face de urgenta si cu precadere, fiind supusa unei singure cai de atac, si anume apelul.

In mod similar, daca titlul executoriu a fost emis si desfiintat de catre un alt organ decat o instanta judecatoreasca ori de catre un alt organ din afara sistemului instantelor judecatoresti si modalitatea de restabilire a situatiei anterioare executarii nu este prevazuta de lege sau aceasta masura nu a fost dispusa, desi modalitatea restabilirii este prevazuta de lege, aceasta masura va putea fi obtinuta prin intermediul unei cereri introdusa la instanta de executare.

Pentru informatii suplimentare privind procedura executarii silite, conditiile si efectele sale ori procedura intoarcerii executarii si repunerea in situatia anterioara acesteia, nu ezitati sa contactati unul dintre avocatii specializati in drept civil si drept de procedura civila din cadrul firmei de avocatura Darie, Manea & asociatii, care va vor oferi informatii complete si corecte, actualizate in conformitate cu ultimele modificari legislative, precum si reprezentare in fata autoritatilor competente, atunci cand este necesar.

 

 

Related content

Latest articles