61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Litigii comerciale in Romania

Litigiul comercial include o gama larga de forme juridice si probleme de afaceri, cel mai adesea intre intreprinderi, dar nu numai. Acest tip de litigiu s-a nascut datorita cresterii rapide a afacerilor la domiciliu, diversificarii tipurilor de afaceri si aparitiei multor intreprinderi mici. Pe baza gamei largi de tipuri de intreprinderi existente, exista o multime de domenii in care problema poate aparea, totusi, in anumite zone mai des decat in celelalte.

 

Litigiu Franciza

Exista o multime de afaceri locale care au inceput cu o singura locatie si s-au extins apoi la nivel national sau chiar international prin franciza. Cu toate acestea, sistemul de franciza nu este la fel de simplu din punct de vedere juridic pe cat pare, deoarece exista o multime de incurcari inerente atat pentru crearea si vanzarea francizei, cat si pentru cel care o cumpara si o executa. Francizele reprezinta o forma juridica complexa de afaceri care vine cu o multime de acorduri care trebuie urmate intocmai de la aranjarea magazinului / restaurantului, etc., la programul de lucru al intreprinderii. Litigiile privind franciza apar atunci cand oricare dintre regulile din acorduri sunt incalcate, de exemplu, daca francizatul utilizeaza furnizori neaprobati sau francizorul nu ofera sprijin.

 

Litigii privind proprietatea intelectuala

Pentru majoritatea afacerilor, proprietatea intelectuala este inima companiei lor. Marci comerciale, brevete, drepturi de autor pe care companiile le obtin pentru procesele si produsele lor, care valoreaze o suma mare de bani reprezinta principala sursa de venit pentru ele. O forma de litigiu in materie de proprietate intelectuala este reprezentata de asigurarea proprietatii intelectuale procesului de brevetare, in timp ce o forma mai des vazuta in zilele noastre, este urmarirea penala.

 

Litigii corporative

Indiferent de tipul entitatii pe care o aveti (SRL, microintreprindere etc.), se datoreaza taxe si exista multe domenii in care poate aparea un litigiu corporativ. De exemplu, acordurile de confidentialitate, fuziunile corporative, acordurile de neconcurenta, achizitiile, litigiile de control corporativ, disputele de conducere (controversele membrilor SRL sau litigiile actionarilor) si chiar acordurile de munca. Indiferent de marimea companiei, aceste probleme pot aparea oricand.

 

In concluzie, litigiul comercial este un domeniu foarte complex al legii, iar ariile mentionate mai sus reprezinta doar o mica parte din problemele care pot aparea. Daca va aflati in fata oricarui litigiu comercial, trebuie sa fiti reprezentat de o firma de avocatura cu experienta in acest proces complex. Avocatii nostri la Darie, Manea si Asociatii va pot oferi cea mai buna alternativa in acest proces si va pot ajuta pe drumul catre succes. Nu ezita sa ne contactezi!

Latest articles

Latest news