61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Masurile asiguratorii ale creditorului in Romania

Ce sunt masurile asiguratorii si ce presupun acestea? Care este legea care reglementeaza aceste masuri?

Masurile conservatorii reprezinta mijloace procedurale prin intermediul carora se realizeaza indisponibilizarea si conservarea cu scopul de a impiedica debitorul sa distruga sau sa intraineze bunurile care constituie obiectul litigiului ori sa isi diminueze activul patrimonial

Masurile asiguratorii sunt: sechestrul asigurator, poprirea asiguratorie si sechestrul judiciar, reglementate in cuprinsul art. 951 – 976 din Noul Cod de Procedura Civila.

Ce este sechestrul asigurator si cum se poate infiinta acesta impotriva debitorului?

Sechestrul asigurator se refera la indisponibilizarea bunurilor mobile sau imobile ale debitorului care se afla in posesia sa ori in posesia unei terte persoane cu scopul de a le putea valorifica la momentul obtinerii unui titlu executoriu de catre creditorul unei sume de bani.

In cazul in care creditorul nu detine titlu executoriu, insa creanta sa este constata in scris si este exigibila, acesta va trebui sa dovedeasca faptul ca a chemat debitorul in judecata, cel dintai putand fi obligat la depunerea unei cautiuni stabilita de catre instanta.

Creditorul a carui creanta nu este constata in scris va avea obligatia aceleasi dovezi, depunand, alaturi de cererea de sechestru, o cautiune reprezentand jumatate din valoarea care este reclamata.

Instanta de judecata poate aproba cererea de sechestru si atunci cand creanta nu este exigibila, conditia fiind ca debitorul sa fi micsorat prin faptele sale asigurarile oferite creditorului, debitorul sa nu fi acordat asigurarile promise sau cand exista riscul ca debitorul sa se sustraga de la urmarire, sa isi risipeasca activul ori sa isi ascunda bunurile. Si in acest caz, creditorul va trebui sa depuna o cautiune in cuantumul stabilit de catre instanta.

Este util de stiut faptul ca nedepunerea cautiunii pana la data stabilita de catre instanta de judecata va rezulta in desfiintarea de drept a sechestrului asigurator. Cu toate acestea, valorificarea bunurilor care sunt supuse sechestrului nu vor putea fi valorificate decat in momentul in care creditorul obtine titlu executoriu.

Daca debitorul ofera o garantie satisfacatoare, instanta va putea sa ridice sechestrul asigurator la cererea acestuia.

Care sunt asemanarile si deosebirile dintre sechestrul asigurator si poprirea asiguratorie in Romania?

Poprirea asiguratorie se infiinteaza asupra sumelor de bani, titlurilor de valoare ori altor bunuri mobile incorporale care sunt urmaribile si datorate debitorului de catre o terta persoana sau pe care aceasta urmeaza sa i le datoreze in viitor in baza unor raporturi juridice existente.

Conditiile de infiintare ale popririi asiguratorii, precum si solutionarea cererii, executarea si desfiintarea acesteia, se desfasoara in aceleasi conditii ca si sechestrul asigurator.

Asupra caror bunuri se poate infiinta sechestru judiciar conform dispozitiilor legale din Romania?

Sechestrul judiciar presupune indisponibilizarea bunurilor care consituie obiectul litigiului prin punerea acestora sub paza unui administrator-sechestru.

In cazul unui proces privind proprietatea, un drept real principal, un bun mobil/imobil sau administrarea si folosinta unui bun aflat in proprietate comuna, instanta de judecata va putea sa infiinteze sechestru judiciar la cererea persoanei interesate daca aceasta masura poate conserva respectivul drept.

In cazul in care nu exista niciun proces, sechestrul judiciar poate fi incuviintat in ceea ce priveste:

▪ un bun despre care persoana interesata este indreptatita sa creada ca va fi sustras, distrus sau alterat de catre posesorul actual;

▪ un bun pe care debitorul in ofera in schimbul libertatii sale;

▪ bunuri mobile care constituie garantia creditorului, in situatia in care creditorul pune in evidenta insolvabilitatea debitorului sau cand exista motive temeinice pentru a considera ca debitorul se va sustrage de la urmarirea silita ori exista riscul unor sustrageri sau deteriorari.

Administratorul-sechestrul va fi stabilit de catre parti de comun acord sau de catre instanta in cazul neintelegerii. Debitorul poate detine calitatea de administrator-sechestru.

Administratorul-sechestru poate realiza toate actele de conservare si de administrare, putand chiar sa incaseze, in egala masura, veniturile si sumele datorate, sau sa plateasca datoriile curente. Instanta de judecata il poate autoriza sa instraineze bunul atunci cand acesta nu mai poate fi conservat ori cand este vadit necesar.

Avocatii din cadrul firmei de avocatura Darie, Manea & asociatii se pot mandri cu o experienta bogata in domeniul dreptului civil si a dreptului procesual civil, punand in prim plan nevoile clientilor si gasirea solutiilor optime pentru problemele acestora. Astfel, puteti consulta lista de avocati si ne puteti contacta oricand doriti!

 

Related content

Latest articles