61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Piata relevanta conform dreptului concurential din Romania

Ce reprezinta conceptul de piata relevanta si care este importanta sa?

Notiunea de piata relevanta este explicata prin intermediul Ordinului nr. 388 din 5 august 2010 pentru punerea în aplicare a Instrucţiunilor privind definirea pieţei relevante emis de presedintele Consiliului Concurentei.

In conformitate cu aceste norme, aceasta notiune se poate referi la doua aspecte, si anume produse si aria geografia.

Potrivit legislatiei cadru in materie, piata relevanta de produse reprezinta ansamblul tuturor produselor si/sau a serviciilor pe care consumatorul le considera interschimbabile sau substituibile, pe baza caracteristicilor, preturilor şi a utilizarii acestora.

In egala masura, Ordinul nr. 388 defineste piata relevanta geografica drept zona în care întreprinderile regasite aici sunt implicate în cererea şi oferta de produse ori de servicii, zona in care condiţiile de concurenţă sunt indeajuns de omogene şi care poate fi delimitată de zonele geografice învecinate, luand in considerare faptul ca toate condiţiile de concurenţă diferă în respectivele zone.

Se concluzioneaza, in alineatul urmator, faptul ca piata relevanta in legatura cu care trebuie realizata o evaluare a unei probleme de concurenta va fi determinata atat prin analiza pietei relevante a produselor, cat si a pietei geografice relevante.

Este important de mentionat faptul ca notiunea de „piata relevanta” este diferita de notiunea de „piata” utilizata de catre operatorii economici. Aceasta din urma sintagma este folosita pentru a determina aria economica in care isi desfasoara activitatea.

In ceea ce priveste importanta notiunii de piata relevanta, in primul rand aceasta este utilizata cu scopul de a determina constrangerile concurentiale la care sunt supuse diverse intreprinderi. Legislatia cadru identifica trei mari surse din care provin constrangeri concurentiale pentru intreprinderi, si anume: substituibilitatea la nivelul cererii, substituibilitatea la nivelul ofertei si concurenta potentiala.

Cu alte cuvinte, definirea sintagmei „piata relevanta”, in conformitate cu dreptul concurential, are rolul de a oferi operatorilor economici informatii privind concurenta si concurentii, modalitatea in care acestea le influenteaza produsele ori activitatea, precum si informatii in ceea ce priveste puterea de piata si obtinerea unei pozitii dominante.

Mai mult, definirea pietei relevante la nivelul produsului, insa si la nivel geografic, ofera posibilitatea de a identifica furnizorii si clientii sau consumatorii care activeaza pe piata in discutie. In acest fel se vor putea calcula dimensiunea totala a pietei, precum si cotele de piata ale furnizorilor pe baza vanzarii de produse relevante intreprinse de acestia din urma in zona disputata.

Asa cum putem observa din aceasta analiza a notiunii de piata relevanta in conformitate cu dreptul concurential din Romania, acest aspect reprezinta o necesitate pentru functionarea optima a mediului concurential si comercial, a pastrarii relatiilor competitive intre intreprinderi, precum si pentru realizarea studiilor si obtinerea informatiilor pertinente in ceea ce priveste identificarea concurentilor si depasirea concurentei, imbunatatirea sistemului, a produselor si a cotelor de piata.

In cazul in care va aflati in situatia de a necesita mai multe informatii in ceea ce priveste piata relevanta in conformitate cu dreptul concurential si legislatia Romaniei, puteti apela cu incredere la avocatii specializati in domeniul dreptului comercial si al dreptului concurentei din cadrul firmei de avocatura Darie, Manea & asociatii care va vor pune la dispozitie informatii complete, oferind solutii problemelor dumneavoastra si reprezentare in fata autoritatilor competente. Ne puteti contacta oricand si puteti consulta lista avocatilor din cadrul firmei care se regaseste pe site-ul oficial.

Related content

Latest articles