61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Punerea in intarziere a creditorului

Ce reprezinta punerea in intarziere a creditorului in conformitate cu dispozitiile legii romane si care este legea care reglementeaza aceasta institutie?

Punerea in intarziere a creditorului reprezinta posibilitatea legala oferita debitorului de a se elibera de obligatiile sale fata de creditor in situatia in care creditorul refuza sa primeasca prestatia oferita de cel dintai.

Punerea in intarziere a creditorului este reglementata in cuprinsul dispozitiilor art. 1510 – 1515 din Noul Cod Civil care stabileste in mod clar conditiile si efectele pe care le produce aceasta institutie a dreptului civil roman.

Astfel, art. 1510 din Noul Cod Civil stabileste faptul ca un creditor va putea fi pus in intarziere in situatia in care acesta refuza fara niciun temei sa primeasca plata oferita de catre debitor ori atunci cand refuza sa indeplineasca actele pregatitoare in legatura cu care debitorul nu isi poate executa obligatiile. Putem deduce din definitia oferita de Noul Cod Civil faptul ca punerea in intarziere a creditorului nu este posibila in lipsa unei oferte conforme a debitorului.

Ce forma trebuie sa ia notificarea creditorului in privinta punerii sale in intarziere?

Noul Cod Civil nu prevede forma juridica pe care trebuie sa o imbrace punerea in intarziere a creditorului, astfel ca doctrina a stabilit ca acest mecanism juridic poate prelua forma scrisa prevazuta pentru punerea in intarziere a debitorului, si anume o notificare scrisa ori cererea de chemare in judecata.

Care sunt efectele pe care le produce punerea in intarziere a creditorului in temeiul Noului Cod Civil?

In momentul punerii in intarziere a creditorului de catre debitor, riscul imposibilitatii de executare a obligatiei este transferat acestuia, debitorul eliberandu-se de obligatia de a restitui fructele pe care le-a cules dupa momentul punerii in intarziere a creditorului. Punerea in intarziere a creditorului reprezinta si o dovada a indeplinirii conditiilor necesare pentru a invoca exceptia de neexecutare de catre debitor.

Mai mult, creditorul va fi obligat sa repare prejudiciile care au fost cauzate prin intarzierea sa, detinand in acelasi timp obligatia de a plati cheltuielile de conservare a bunului datorat.

In situatia in care creditorul preia executarea obligatiei si incaseaza suma de bani ori preia bunul oferit de catre debitor in urma notificarii, obligatia va inceta la data executarii de catre creditor.

Care sunt mijloacele de actiune ale debitorului dupa punerea in intarziere a creditorului?

Consemnarea bunului reprezinta prima modalitate prin care debitorul se poate elibera de obligatia sa fata de creditor. Procedura consemnatiei presupune depunerea bunului datorat creditorului de catre debitor la CEC Bank ori la alte institutii de credit sau la unitati specializate, bunul fiind astfel pus la dispozitia creditorului notificat printr-o noua somatie cu privire la data si locul consemnarii bunului la dispozitia sa.

Bunul astfel consemnat poate fi retras de catre debitor in conditiile in care creditorul nu a declarat acceptarea consemnarii ori consemnarea nu a fost aprobata de catre instanta. Efectele retragerii bunului consemnat privesc renasterea creantei alaturi de toate garantiile si accesoriile sale prezente in momentul retragerii.

Oferta reala se refera la obligatiile debitorului de a plati sume de bani ori de a preda bunuri de gen. Aceasta procedura presupune mai mult etape, si anume: somarea creditorului prin intermediul executorului judecatoresc de a se prezenta pentru acceptarea platii ori a bunului, consemnarea sumei de bani ori a bunului la dispozitia creditorului in situatia in care acesta nu se prezinta ori nu accepta executarea obligatiei de catre creditor si, in cele din urma, validarea consemnarii de catre instanta de judecata.

Vanzarea publica poate interveni in cazul in care bunul oferit creditorului nu permite consemnarea acestuia intrucat este perisabil sau depozitarea sa ar presupune costuri de intretinere considerabile. In aceasta situatie, debitorul poate proceda la vanzarea publica a bunului, consemnand pretul astfel obtinut si notificand creditorul in acest sens.

Procedura punerii in intarziere a creditorului presupune formalitati juridice complexe in privinta carora avocatii specializati in dreptul civil va pot oferi consultanta juridica si asistenta legala. Nu ezitati sa ne contactati oricand considerati necesar!

Related content

Latest articles