61 Unirii Boulevard, Bl. F3, Entrance 4, 2nd floor, Apt. 208, District 3, 030828, Bucharest

Renuntarea la judecata in Romania

Poate o persoana sa renunte la judecata? Daca da, care este legea romana care guverneaza acest incident procedural?

Conform Noului Cod de Procedura Civila, renuntarea la judecata este posibila cu respectarea anumitor conditii specifice. Acest incident procedural este reglementat in cuprinsul art. 406 si 407.

Cine poate renunta la judecata si cum se depune cererea de renuntare la judecata conform dispozitiilor legislatiei romane?

Conform art. 406 din Codul de Procedura civila, reclamantul este cel care are optiunea de a renunta la judecata, in orice moment, precum si in tot sau in parte.

Renuntarea la judecata are loc fie verbal, in cadrul sedintei de judecata, fie prin cerere scrisa.

Cererea scrisa se face personal sau prin mandatar cu procura speciala.

Renuntarea la judecata atrage dupa sine si obligatia achitarii cheltuielilor de judecata?

Da, in cazul in care renuntarea la judecata a avut loc dupa comunicarea cererii de chemare in judecata, instanta il va obliga pe reclamant la achitarea cheltuielilor de judecata pe care paratul le-a facut, la cererea acestuia din urma.

 Este renuntarea la judecata conditionata de acordul celorlalte parti la proces?

Conform dispozitiilor mentionate anterior, renuntarea la judecata nu se va putea realiza decat cu acordul expres ori tacit al ceilalte parti atunci cand reclamantul renunta la judecata la primul termen la care partile sunt legal citate sau ulterior acestui moment.

Cu toate acestea, in situatia in care paratul nu se prezinta la termenul la care reclamantul declara ca renunta la judecata, instanta acorda paratului un termen in care acesta sa isi poata exprima pozitia fata de cererea de renuntare, legea reglementand faptul ca lipsa unui raspuns in acest sens pana la expirarea termenului acordat este considerat acord tacit la renuntare.

Este util de stiut faptul ca renuntarea la judecata este constatata printr-o hotarare supusa recursului.

Este renuntarea la judecata posibila si in cadrul apelului sau a cailor extraordinare de atac?

Desigur. In cazul renuntarii la judecata in cadrul apelului sau in caile extraordinare de atac, instanta ia act de renuntare si dispune anularea hotararii sau a hotararilor care au fost pronuntare in aceasta cauza, in tot sau in parte.

Atunci cand renuntarea la judecata are loc in fata unei sectii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, hotararea este definitiva.

Care sunt efectele pe care le produce renuntarea la judecata?

Conform art. 407 al Noului Cod de Procedura Civila, renuntarea la judecata a unuia dintre reclamanti nu este opozabila si celorlalti reclamanti.

De asemenea, renuntarea la judecata va produce efecte numai fata de partile in privinta carora a fost realizata si nu afecteaza in niciun mod cererile incidentale care au caracter de sine statator.

Echipa de avocati din cadrul firmei de avocatura Darie, Manea & asociatii detin o experienta vasta in domeniul dreptului civil si a dreptului de procedura civila, fiind la curent cu ultimele modificari legislative in aceasta arie de activitate. In cazul in care necesitati mai multe informatii referitoare la renuntarea la judecata, modalitatea depunerii acestei cereri, precum si efectele pe care acest incident procedural le produce, va puteti adresa cu incredere avocatilor nostri, care va vor oferi informatii complete si actualizate, precum si reprezentare in fata autoritatilor competente. Nu ezitati sa ne contactati!

Related content

Latest articles